FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ESB: neto dobit 391,3 milijuna kuna

Autor: tper
ZAGREB, 14. studenog 2012. (Hina) - Erste&Steiermärkische Bank (ESB) u prvih je devet mjeseci ostvarila neto dobit od 391,3 milijuna kuna, što je pad od 15,5 posto prema istom razdoblju lani kada je iznosila 463,2 milijuna kuna, izvjestili su danas iz te banke.

Ukupna aktiva na kraju rujna iznosila je 57,6 milijardi kuna, što je za 1,1 posto više u odnosu na kraj 2011.

Banka je u prvih devet mjeseci 2012. nastavila kontinuitet ostvarivanja pozitivnih financijskih rezultata, unatoč izuzetno zahtjevnim tržišnim okolnostima, ističu iz ESB-a.

Po podacima koje iznose, ukupni krediti banke na dan 30. rujna ove godine iznosili su 37,9 milijardi kuna i bili su 2,7 posto manji u odnosu na kraj prošle godine.

Smanjenje ukupnih kredita rezultat je općenito smanjene potražnje za novim kreditiranjem na tržištu, što je posljedica trenutačnih tržišnih okolnosti i objektivne gospodarske situacije, objašnjavaju iz ESB-a.

No, dodaju kako banka i dalje bilježi rast tržišnih udjela u tom segmentu poslovanja te je, prema podacima HNB-a s krajem rujna, tržišni udio ESB-a u ukupnim kreditima porastao na 14,3 posto, u odnosu na 14,1 posto krajem 2011.

Ukupni depoziti iznosili su 31,4 milijardi kuna, što je za 2,1 posto manje u odnosu na kraj 2011., a na iznos ukupnih depozita primarno je, kako se navodi, utjecalo njihovo smanjenje u dijelu poslovanja s pravnim osobama, dok depoziti stanovništva i dalje bilježe stabilan i kontinuiran rast.

Po podacima iz računa dobiti i gubitka, ESB je u prvih devet mjeseci ostvarila neto kamatni prihod u iznosu od 1,2 milijarde kuna, što je 3,3 posto manje nego u isto vrijeme lani, dok su istodobno neto prihodi od provizija i naknada porasli za 2,1 posto, na 242,8 milijuna kuna.

Troškovi vrijednosnog usklađivanja i rezerviranja za gubitke porasli su za 32,5 posto, na 560,9 milijuna.

Grupa ESB je u prvih devet mjeseci ostvarila neto dobit od 476,1 milijuna kuna, što je za 12,6 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U priopćenju ESB-a se prenosi i izjava predsjednika Uprave Petra Radakovića koji ističe da je banka prilagodbom poslovanja, jačanjem interne efikasnosti i kvalitetnim upravljanjem troškovnom stranom zadržala visoku stabilnost poslovanja i ostvarenih financijskih pokazatelja, unatoč izuzetno zahtjevnim tržišnim uvjetima u kojima se nalazi cjelokupno gospodarstvo.

(Hina) xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙