FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija priprema projekte za dopremu struje i plina Japanu

Autor: vrad
MOSKVA, 12. studenog 2012. (Hina/AFP) - Rusija trenutačno priprema više projekata za dopremu električne energije i plina Japanu koji nakon katastrofe u Fukushimi teško pokriva svoje energetske potrebe, piše u ponedjeljak ruski dnevni list Izvestija.

Jedna od mogućnosti koja se ozbiljno proučava jest pokretanje projekta "azijske megamreže" koja bi povezivala rusku, japansku, kinesku, južnokorejsku i mongolsku elektromrežu, piše list.

U pismu koje je dnevnik dobio na uvid, Tokio je u kolovozu predložio Moskvi niz energetskih programa: polaganje električnog kabla ispod mora koji bi povezivao dvije zemlje, gradnju plinovoda i suradnju u crpljenju plina na Dalekom istoku.

Nakon proučavanja tih prijedloga, rusko ministarstvo energetike odlučilo se za gradnju "električnog mosta" između Rusije i Japana koji bi mogao postati dijelom "azijske megamreže", projekta koji je pokrenut 1998. ali je poslije obustavljen, ističe Izvestija.

Moskva "aktivno proučava" i mogućnost gradnje plinovoda koji bi išao do japanskih centrala i o njemu će razgovarati u prigodi posjeta predsjednika Gazproma Alekseja Millera Tokiju 27. i 29. studenog, dodaje list.

Čini se ipak da je ruska vlada sklonija polaganju električnog kabla.

Gazprom trenutačno ima velike planove na ruskom Dalekom istoku gdje istražuje nova nalazišta kako bi pronašao nova tržišta dok potražnja pokazuje tendenciju opadanja u Europi i na domaćem tržištu.

Gotovo nijedan od 50 nuklearnih reaktora u Japanu ne radi, a japanska vlada je u rujnu najavila da će u idućih 30 godina postupno napustiti proizvodnju nuklearne energije.

(Hina) xvrad ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙