FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović predvodi hrvatsko izaslanstvo u Kataru

Autor: dvla
ZAGREB, 9. studenoga 2012. (Hina) - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović boravit će od nedjelje do srijede na čelu velikog hrvatskog izaslanstva u službenom posjetu Kataru, gdje će se sastati sa svojim domaćinom emirom Hamadom bin Kalifom al-Tanijem, otvoriti hrvatsko veleposlanstvo u glavnom gradu Dohi, te sudjelovati na gospodarskom forumu.

Uz Josipovića i njegovu suprugu Tatjanu, u Katar putuju i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, te više od četrdeset predstavnika hrvatskih tvrtki. Premda su za hrvatsku stranu važni dobri politički odnosi s jednom od najbogatijih zemalja svijeta i važnim akterom u rješavanju kriza na Bliskom istoku, glavni je naglasak posjeta Kataru ipak razvoj bilateralnih gospodarskih odnosa.

Hrvatska je snažno zainteresirana za mogućnost suradnje u izgradnji LNG terminala na Krku, privlačenje katarskih ulagača u velike turističke projekte, te veću nazočnost hrvatskog gospodarstva na katarskom tržištu, osobito tvrtki iz prehrambene, informatičke i vojne industrije.

Prvog dana posjeta u nedjelju Josipović će svečano otvoriti hrvatsko veleposlanstvo u Dohi. Odlukom o otvaranju veleposlanstva, prvog hrvatskog veleposlanstva u nekoj od zemalja Perzijskog zaljeva, Hrvatska želi pokazati da je otvorena za produbljivanje suradnje s Katarom. Hrvatska je tu zemlju dosad pokrivala iz veleposlanstva u Egiptu, a prvi hrvatski veleposlanik u Kataru bit će Tomislav Bošnjak.

U ponedjeljak je predviđen svečani doček Josipovića u Amiri Divanu, Emirovoj palači u Dohi, bilateralni razgovori hrvatskog i katarskog izaslanstva, te susret u četiri oka hrvatskog predsjednika s katarskim državnim poglavarom Al-Tanijem.

Kasnije poslijepodne Josipović bi trebao razgovarati s predsjedavajućim katarske Šure (parlamenta) Muhamedom Al-Kolaifijem. Također su predviđeni bilateralni sastanci potpredsjednika vlade Čačića s katarskim dužnosnicima, kao i brojni susreti hrvatskih gospodarstvenika s katarskim kolegama.

Trećeg dana posjeta u utorak održat će se Gospodarski forum Hrvatska-Katar na kojemu bi, prema najavama, trebao sudjelovati i predsjednik katarske vlade Hamad bin Jasim bin Jaber Al-Tani. Okupljenima će se uz Josipovića obratiti i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević, a ravnatelj novoosnovane Agencije za investicije i konkurentnost Damir Novinić predstavit će ulagačke projekte.

Gospodarski forum bit će prilika za predstavnike hrvatskih vlasti i gospodarstvenike da uvjere svoje domaćine kako je Hrvatska dobra prilika za ulaganje.

Kako se doznaje iz Ureda predsjednika, Josipović će tijekom posjeta pozvati katarskog emira Al-Tanija u uzvratni posjet Hrvatskoj. Taj bi se posjet najvjerojatnije trebao ostvariti na proljeće sljedeće godine prigodom otvaranja islamskog centra u Rijeci, čiju je izgradnju u znatnoj mjeri financirao Katar.

Ove je godine u Zagrebu osnovana Hrvatsko-katarska udruga koja bi trebala raditi na zbližavanju dviju kultura i naroda, a zrakoplovna kompanija Qatar Airways nedavno je uvela i svakodnevne letove na relaciji Zagreb-Doha.

Katar je s BDP-om po stanovniku od 104 tisuće dolara jedna od najbogatijih zemalja svijeta, a posljednjih se godina pokušava afirmirati kao važan akter u posredničkim naporima za rješavanje kriza na Bliskom istoku i u arapskom svijetu. Gospodarstvo zemlje temelji se na industriji nafte i zemnog plina koja predstavlja više od 70 posto BDP-a. Posljednjih godina vlada pokušava diversificirati gospodarstvo velikim ulaganjima u sektore visoke tehnologije, financija i turizma.

(Hina) xdv ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙