FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirijski pobunjenici zauzeli grad uz granicu s Turskom

Autor: bcav
AMMAN, 9. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Borci Slobodne sirijske vojske zauzeli su u četvrtak grad uz granicu s Turskom nastojeći preuzeti kontrolu nad pograničnim područjem od snaga sirijskog predsjendika Bašara al-Asada, objavili su zapovjednik pobunjenika i oporbeni izvori.

Deset osoba ubijeno je u sukobima za grad Ras al-Ain, arapsko i kurdsko naselje u naftom bogatoj provinciji na sjeveroistoku zemlje Hasaki, 600 kilometara od Damaska.

"Prijelaz je važan jer otvara novi vezu prema Turskoj gdje možemo slati ranjene i opskrbljivati se", rekao je Khaled al-Walid, zapovjednik divizije Raqqa smještene u susjednoj pokrajini.

Dodao je da pobunjenici kontoliraju široko područje uz granicu s Turskom, 80 kilometara u dubinu sirijskog teritorija, uključujući i cestu koja vodi iz grada Aleppoa prema Hasaki.

U posljednja tri mjeseca većinom sunitski pobunjenici zauzeli su nekoliko važnih točaka na granici dugoj 800 kilometara napredujući prema sjeveroistoku, području u kojem živi najveći dio od milijun Kurda u Siriji.

Visoki dužnosnik Kurdske demokratske stranke Mohamed Islail rekao je da je većina boraca koji su ušli u Ras al-Ain jihadisti, što bi moglo izazvati napetosti u etnički mješovitom području naseljenom umjerenim muslimanima i kršćanima.

(Hina) xbcav ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙