FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirijski pobunjenici pucali na Assadovu palaču

Autor: akoz
AMAN, 7. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Sirijski pobunjenici su u srijedu ispalili granate na palaču predsjednika Bashara al-Assada u Damasku i promašili no napad ukazuje na sve veću odvažnost snaga koje se bore za okončanje 42-godišnje vlasti predsjednikove obitelji.

Stanovnici Damaska agenciji Reuters su rekli da su granate velikog kalibre usmjerene, kako je izgledalo, na presjedničku palaču pogodile obližnju stambenu četvrt koju nastanjuju pripadnici Assadove sekte alavita. Državni mediji su izvijestili da su najmanje tri osobe ubijene a sedmero ranjeno u, kako su rekli, terorističkom napadu.

Pobunjenici su usredotočili svoje napore napade na simbole Assadove vlasti poput njegove palače. Borci većinski sunitske oporbe ovoga su tjedna pojačali napade u prijestolnici, postavivši bombe u najmanje dva područje koja nastanjuju alaviti i ubivši dvije osobe koje se smatraju bliske Assadovoj vlasti.

Jedna skupina islamistčkih pobunjenika rekla je da je gađala ali promašila Assadovu palaču, kompleks na brežuljku iznad grada koji se uglavnom koristi za službene potrebe. Nije bilo moguće potvrditi je li Assad, koji ima nekoliko rezidencija u gradu, bio u vrijeme napada u palači.

"Ova je operacija odgovor na pokolje počinjene u našem voljenom gradu", rekla je u izjavi skupina Lavovi islama. Oni su rekli da su napali i vojnu zračnu luku i zgrade obavještajnih službi u gradu no te informacije nisu potvrđene iz neovisnih izvora.

Državni mediji su izvijestili da je sudac Abad Nadwa ubijen u srijedu u Damasku bombom postavljenom pod njegov automobil. Brat predsjednika sirijskog paralmneta ubijen je u Damasku u utorak.

U novom pokušaju uspostave jedinstva oporbe glavna sirijska oporbena skupina u inozemstvu, Sirijsko nacionalno vijeće (SNC), sastaje se u srijedu u Kataru kako bi izabrala čelnika i izvršni odbor.

SNC i druge skupine potom će se sastati u četvrtak kako bi osnovali novu 50-ročlanu civilnu skupinu koja će kasnije izabrati privremenu vladu Sirije i voditi kordinaciju s vojnim krilom pobune.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙