FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Proces stvaranja javnih politika"

Autor: ipet
ZAGREB, 8. studenog 2012. (Hina) - Knjiga britanskoga profesora javnih politika Michela Hilla "Proces stvaranja javnih politika" (The Public Policy Process) predstavljena je večeras na Fakultetu političkih znanosti (FPZ) u nazočnosti autora i sklopu proslave 50. obljetnice toga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Riječ je o prvom standardnom udžbeniku politologijske poddicipline javnih politika te o prvome prijevodu knjige o toj temi u Hrvatskoj koju je 2010. objavio FPZ u prijevodu Duška Čavića.

Profesor Zdravko Petak, nositelj kolegija "Javne politike" na FPZ-u, podsjetio je da je profesor Ivan Grdešić bio prvi koji je u Hrvatskoj proučavao javne politike, a Krešimir Petković, autor predgovora hrvatskog izdanja Hillove knjige, objasnio je da je knjigu odabrao jer nudi rješenja za brojna pitanja.

U predgovoru knjige Petković pak podsjeća kako je prije toga prijevoda objavljeno i prevedeno nekoliko djela o javnim politikama, ali da je tek Hillova knjiga objedinila teoriju i praksu iz područja javnih politika te pristupačno predstavila materiju studentima.

Osvrnuo se i na poteškoće pri prijevodu pojma "policy" koji je na hrvatski preveden 'opisno' kao javne politike, pa adekvatno tome, primjerice i "policy learning" kao učenje o javnim politikama.

Proces stvaranja javnih politika u hrvatskome se politološkom diskursu već niz godina označava sintagmom javne politike (public policy), a izvan političke znanosti, ovisno o kontekstu, nerijetko se koriste i izrazi državna politika ili pak gradska politika.

Hrvatsko izdanje peto je izdanje te knjige u kojoj se razmatraju različiti teorijski pristupi unutar političke znanosti (pluralizam, teorija elita, strukturalizam, korporativizam, mreže i zajednice javnih politika, novi institucionalizam, racionalni izbor) koji se povezuju s problemima i primjerima iz prakse javnih politika u pojedinim fazama njihova stvaranja (određivanje dnevnog reda, formuliranje javnih politika, implementacija i evaluacija).

Uz 'velike' teorijske pristupe Hillov udžbenik donosi i teorije srednjega dometa (inkrementalizam, modeli dnevnog reda i tipologije javnih politika), te temeljit pregled pojedinih područja stvaranja javnih politika

Knjiga se sastoji od tri dijela. U prvome dijelu autor smješta proučavanje procesa stvaranja politika u kontekst šire literature o proučavanju javnih politika te ispituje neke od ključnih osnovnih pojmova i metodoloških objašnjenja. Hill u drugome dijelu kroz pet poglavlja izlaže različite teorijske pristupe analizi procesa stvaranja politika, a u trećem, i najopsežnijem, dijelu obrađuje primjenu tih pristupa.

Michael Hill, umirovljeni profesor javnih politika Sveučilišta u Newcastleu i gostujući profesor na sveučilištima u Londonu (LSE) i Brightonu, izrazio je zadovoljstvo što je sudjelovao na proslavi 50. obljetnice FPZ-a te što je imao priliku upoznati one koje su odlučili prevesti i preveli njegovu knjigu, što , našalio se, njegov izdavač ne smatra potrebnim.

S nazočnima je podijelio i razlog bavljenja poslom kojim se bavi - govoriti istinu onima koji imaju moć.

(Hina) xipet yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙