FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija "Priprema evakuacije u slučaju nuklearne nesreće" u Zagrebu

Autor: mbuj
ZAGREB, 8. studenog 2012. (Hina) - Zagrebački gradski Ured za upravljanje u hitnim situacijama organizator je konferencije "Priprema evakuacije u slučaju nuklearne nesreće" koja će u ponedjeljak, 12. studenog, u Gradskoj skupštini okupiti više od 150 djelatnika zaštite i spašavanja iz Hrvatske i Slovenije.

Konferencija je dio istoimenog projekta - "Priprema evakuacije u slučaju nuklearne nesreće" - koji je financiran iz programa Europske unije "Mehanizam Zajednice za civilnu zaštitu", rekao je danas na konferenciji za novinare pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić.

Kroz kratka predavanja konferencija će obraditi teme vezane uz neophodne postupke prilikom evakuacije i prijema evakuiranog stanovništva, a nakon teorijskog dijela sudionici konferencije sudjelovat će u stožernoj vježbi "Prijem, registracija i opskrba evakuiranog stanovništva".

"Cilj vježbe je primijeniti ranije usvojena teorijska znanja i procedure te kroz rad u timu identificirati praktične probleme i nedostatke sustava zaštite i spašavanja koji se mogu pojaviti prilikom provođenja mjera evakuacije, prijema i registracije evakuiranog stanovništva. U vježbi će sudjelovati 100 sudionika iz 24 grada iz Hrvatske i Slovenije", istaknuo je Kalinić dodajući da je riječ o prvoj vježbi takve vrste od osamostaljenja Hrvatske.

Projekt "Priprema evakuacije u slučaju nuklearne nesreće" vrijedan je više od 520.000 eura, počeo je 1. siječnja ove godine i trajat će do kraja 2013., a provodit će se kroz cikluse predavanja, vježbe i aktivnosti tematski podijeljene na više cjelina - Dekontaminacija i medicinska pomoć, Prijem, registracija i opskrba evakuiranog stanovništva i druge.

Nositelj projekta je Općina Krško iz Slovenije, a partneri su Grad Zagreb i Grad Cernavoda iz Rumunjske. Ukupna vrijednost dijela projekta koji se odnosi na Grad Zagreb kao partnera iznosi 142.938 eura, kazao je Kalinić.

Iako u Hrvatskoj nema nuklearnih elektrana, NE Krško u Sloveniji nalazi se svega 10,5 kilometara od državne granice. S obzirom na broj i pouzdanost sigurnosnih sustava u nuklearnoj elektrani, vjerojatnost da će se dogoditi nesreća opasna po stanovništvo je vrlo mala, no posljedice takve nesreće za zajednicu su velike što zahtijeva, smatra Kalinić, visoku pripremljenost snaga koje sudjeluju u zaštiti i spašavanju te razrađene procedure međugranične suradnje.

Radiološka zaštita u nadležnosti je Republike Hrvatske, a Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba zadužen je za evakuaciju stanovništa u slučaju nesreće pa se treba pobrinuti da što veći broj ljudi ode iz Zagreba na sigurnija mjesta gdje bi bila manja radijacija, rekao je Kalinić i izrazio nezadovoljstvo sustavom zaštite od radijacije na državnoj razini.

Skloništa u Hrvatskoj nemaju zadovoljavajuće filtere, jer su propali prije 20 godina, a u cijeloj državi ima možda do tisuću plinskih maski, što je u svakom slučaju nedovoljno, ustvrdio je Kalinić i dodao kako "ozbiljne države to u potpunosti imaju pokriveno za svoje stanovništvo".

(Hina) xbma yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙