FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICC protiv libijske podijele oprosta za ratne zločine

Autor: vmrs
UJEDINJENI NARODI, 7. studenoga 2012. (Hina/Reuters) - Libija ne bi smjela dijeliti oprost za ratne zločine počinjene tijekom lanjskog ustanka protiv tadašnjeg vođe Moamera Gadafija, bez obzira na kojoj strani bili počinjeni, rekla je u srijedu glavna tužiteljica Međunaordnoga kazneog suda (ICC).

U prvome predstavljanju UN-ovu Vijeću sigurnosti u ulozi glavne tužiteljice toga suda u Haagu, Fatou Bensouda je rekla da će ICC-ovo predraspravno vijeće "na vrijeme" odlučiti treba li Saifu al-Islamu Gadafiju, sinu pokojnoga Gadafija suditi u Haagu ili u Libiji.

Bensouda je libijske vlasti podsjetila da su obećale kako neće biti oprosta za zločine počinjene u svrgavanju Gadafija kojega su pobunjenici nakon pola godine građanskoga rata zarobili i ubili u listopadu 2011.

Spomenula je nedavno prihvaćeni libijski zakon koji otvara mogućnost amnestije za "djela koja su bila nužna u revoluciji 17. veljače", što stvara mogućnost da se ne gone počinitelji zločina iz redova boraca protiv Gadafija.

Po njezinim riječima, libijska se vlada obvezala na strategiju progona svih zločina počinjenih u zemlji.

Richard Dicker, stručnjak za međunarodno pravo iz Human Rights Watcha pozdravio je Bensoudine riječi o libijskome zakonu o oprostu koji on opisuje kao "uvredu žrtvama teških zločina i flagrantno kršenje... libijskih obveza".

(Hina) xvm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙