FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Maryland podržao istospolne brakove

Autor: djan
NEW YORK, 7. studenoga 2012. (Hina/Reuters) - Američka savezna država Maryland u utorak je na referendumu podržala ozakonjenje istospolnih brakova, a isto će se vjerojatno dogoditi u Maineu i Washingtonu.

Dosad je šest američkih saveznih država ozakonilo istospolne brakove u svojim parlamentima ili na sudovima, ali ovo je prvi put da je ta mjera prošla na nekom referendumu u Americi. Naime, više od 30 saveznih država dosad je referendumima podržalo ustavnu zabranu istospolnih brakova. Stoga i nije čudno da je odluka birača u Marylandu donijela mnoge suze radosnice aktivistima za prava homoseksualaca.

"Ovo je povijest, ovo je sjajno. Prva smo država koja je narodnim glasovanjem ozakonila istospolne brakove", kazao je čelnik kampanje za tu inicijativu u Marylandu Brian Ellner.

U Marylandu je nakon 93 posto prebrojanih listića potvrđeno da incijativa prolazi s 52 posto dobivenih glasova. O istom pitanju birači su se izjašnjavali i u Maineu, državi Washington i u Minnesoti. U Maineu progay incijativa vodi s 54 posto glasova nakon obrađenih 62 posto glasačkih mjesta. U Washingtonu na sličnom uzorku inicijativa dobiva 52 posto glasova. Međutim, u Minnesoti birači izgleda naginju odbacivanju zakona. Nakon 78 posto prebrojanih glasova u vodstvu su protivnici inicijative s 51 posto.

Dosad je šest saveznih država legaliziralo istospolne brakove. U svojim parlamentima to su učinili Vermont, New York i New Hamsphire, a sudskim odlukama prema kojima se istospolnim parovima ne može uskratiti brak Iowa, Massachusetts i Connecticut.

Mnoge američke savezne države u svojim ustavima imaju amandmane kojima se na ovaj ili onaj način zabranjuju istospolni brakovi i očekuje se da će se ocjena ustavnosti te mjere uskoro naći na Američkom vrhovnom sudu, napominje Reuters. Birači iz 31 savezne države na referendumima su podržali takve zabrane.

Predsjednik Barack Obama u svibnju je postao prvi predsjednik koji je podržao istospolne brakove.

(Hina) xdj ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙