FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gazprom postigao dogovor s poljskim PGNiG-om o nižim cijenama plina

Autor: mkuz
VARŠAVA, 6. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Ruski plinski div Gazprom postigao je s poljskim državnim plinskim distributerom PGNiG-om sporazum o novoj cijeni plina, čime je dokončan dugotrajni pravni spor, objavili su u utorak dužnosnici dvije kompanije.

PGNiG i Gazprom potpisali su jučer u Varšavi sporazum kojim je "promijenjena formula za izračun cijena" iz sporazuma iz 2010. godine, objavila je čelnica poljske kompanije Grazyna Piotrowska-Oliwa.

Cijene će se ubuduće utvrđivati na tržištu, što znači da će se smanjiti više od 10 posto, a sporazum stupa na snagu odmah, rekla je Piotrowska novinarima. "Poljska je sada izjednačena s ostalim velikim europskim uvoznicima plina", istaknula je.

Prema poslovnim izvješćima, PGNiG je dobavljaču Gazpromu plaćao oko 500 dolara za 1.000 kubičnih metara plina, dok je prosječna cijena u Europi iznosila 380 dolara. Zamjenik direktora PGNiG Radoslaw Dudzinski procjenjuje da su više cijene plina Poljsku stajale oko milijardu dolara.

Poljska iz Rusije uvozi oko 70 posto tog energenta kao i većinu nafte i pokušava proširiti lepezu dobavljača kao bi smanjila ovisnost o istočnom divu.

Piotrowska-Oliwa kazala je da će se cijene plina za poljske potrošače, uključujući i kućanstva, smanjiti od 1. siječnja, ali nije željela reći koliko.

Poljska je zauzvrat odlučila povući tužbu protiv Gazproma pred arbitražnim sudom u Stockholmu a i Gazprom je odlučio povući svoju tužbu.

Dvije su strane "našle obostrano prihvatljiv mehanizam korekcije cijena ruskog plina koji će nam osigurati fleksiblnu reakciju na aktualne promjene na tržištima plina u Poljskoj i Europi", zaključio je zamjenik predsjednika uprave Gazproma Alexander Medvedev.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙