FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Horvat (HDZ): vlada razmišlja o Plominu C na plin, iako je ugljen daleko konkurentniji

Autor: ibob
ZAGREB, 6. studenog 2012. (Hina) - Predsjednik HDZ-ova Odbora za okoliš, energetiku i rudarstvo Darko Horvat kazao je danas kako iz ponašanja Vlade zaključuje da će se izgradnja Plomina C odgoditi te da Vlada razmišlja o plinu kao pogonskom gorivu za tu termoelektranu, iako je ranije planirano da će to biti ugljen, koji je, ističe Horvat, u ovom trenutku daleko konkurentniji od plina.

"U ovom trenutku, proizvodnja električne energije iz plina je nekonkurentna, daleko konkurentnija je proizvodnja iz ugljena", rekao je Horvat na konferenciji za novinare, upozorivši i da je "dotok plina do lokacije Plomina velika nepoznanica".

Ustvrdio je da Vlada, u trenutku izbora strateškog partnera, "lokalnoj zajednici nudi da bude zaleđe u neodlučnosti, jer ne zna hoćemo li Plomin graditi na ugljen ili na plin".

Horvat tumači da se neodlučnost vlade očituje i u činjenici da nitko od šest ponuđača zainteresiranih za izgradnju Plomina C do sada nije sagradio ni jednu termoelektranu na ugljen.

Upozorio je i da ti ponuđači ne mogu zadovoljiti europsku normu o minimalnoj stopi učinkovitosti projekta, zbog čega je nemoguće očekivati novac iz EU fondova.

Ustvrdio je da se stalo i s izgradnjom hidroelektrane Ombla, zbog čega HEP mora plaćati penale za neiskorištena sredstva Europske banke za obnovu i razvoj, a Vladu je upitao želi li uopće tu elektranu.

Komentirajući činjenicu da je Hrvatska izgubila trasu Južnog toka, Horvat je kazao kako se nada da to u pitanje neće dovesti i LNG terminal.

Odbacio je tumačenja da je za taj problem kriva bivša HDZ-ova vlada, kao i tvrdnje o šikaniranju ruskih kompanija.

Ustvrdio je da su upravo u zadnje dvije godine intenzivirani razgovori s Ruskom Federacijom i Gazopromom oko Južnog toka, a kao dokaz dobre suradnje s ruskim kompanijama naveo je činjenicu da je Janaf bio jedna od najdohodovnijih tvrtki u vlasništvu države.

Horvat se osvrnuo i na slučaj Slavonskog Broda, u kojem su posljednjih dana izmjerene višestruko veće koncentracije kancerogenih i otrovnih plinova od dopuštenih.

"Ministar nas uvjerava da su to plinovi koji ne smetaju ljudskom organizmu", ustvrdio je Horvat, pozivajući struku da se izjasni o tom problemu, a politiku da "barem pokušati riješiti problem".

Tajnik stranačkog Odbora za gospodarstvo Goran Soldo Vladu je još jednom prozvao za "poreznu agresiju", te za "promoviranje dijaloga s građanima putem Zavoda za zapošljavanje, a s poduzetnicima putem Porezne uprave".

Vladu je optužio da je građane obmanula tvrdnjama da se novi porez na imovinu neće odnositi na stanove u kojima žive.

"Treba jasno reći da ova Kukuriku Vlada građanima uvodi porez na nekretnine, a neće oporezovati imovinu tajkuna koji imaju milijune i voze se na jahtama", rekao je Soldo.

Upozorio je i da bi novi porez mogao nagraditi ilegalne, a kazniti legalne graditelje, zbog nesređenih zemljišnih knjiga.

"Nakon poskupljenja struje, plina, cestarina, grijanja, PDV-a i uvođenja najnovijeg poreza na nekretnine, isključivo zbog lokalnih izbora možemo očekivati da će Plan 21 malo zastati, no poslije toga Plan 21 ide dalje pa možemo očekivati vruće proljeće, kada će revolucionarna nova pravednost započeti novi ciklus slanja uplatnica za punjenje proračuna", rekao je Soldo, dodajući da mu "padaju na pamet Mažuranić i stihovi 'harač rajo, harač treba'.

Soldo očekuje da će novi porez dovesti do kolapsa u ruralnim sredinama, u kojima ne funkcionira tržište nekretnina, da će država otkupljivati imanja onih koji ne budu mogli plaćati porez i prodavati ih u bescjenje bogatima iz EU.

Najave o smanjenju ministarskih plaća nazvao je demagogijom, ističući da Hrvatskoj trebaju investicije i radna mjesta te program koji će omogućiti gospodarski razvoj.

"Ili su ministri i sami svjesni da ništa ne rade i da su nesposobni pa su si velikodušno odlučili smanjiti plaće s 21 na 20 tisuća kuna", dodao je.

(Hina) xibob yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙