FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turska sudi izraelskim zapovjednicima za napad na brod

Autor: akoz
ZAGREB, 6. studenog 2012. (Hina) - Sud u Istanbulu u utorak je počeo suđenje u odsutnosti četvorici bivših izraelskih vojnih zapovjednika zbog napada 2010. na turski brod s aktivistima koji su pokušali probiti blokadu Pojasa Gaze kako bi dostavili humanitarnu pomoć, izvijestio je BBC.

U sukobima koji su uslijedili nakon što su se izraelski komandosi iskrcali na brod Mavi Marmara poginulo je devetero turskih aktivista a sedmorica komandosa su ranjena. Ako turski sud osudi četvoricu izraelskih zapovjednika može izdati nalog za njihovo uhićenje.

Na brodu Mavi Marmara bilo je 600 propalestinskih aktivista i plovio je prema obali Gaze kada ga je u svibnju 2010. u međunarodnim vodam presrela izraelska ratna mornarica. Izrael tvrdi da su komandosi djelovali u samoobrani nakon što su ih napali aktivisti na brodu. Incident je ozbiljno narušio odnose Turske i Izraela.

Izraelsko veleposlanstvo u Ankari je izjavilo da je suđenje "jednostrani politički čin bez pravosudne težine" te istaknulo da se pitanje mora riješavati dijalogom između dvije zemlje.

U svibnju su turski tužitelji optužilli četiri umirovljena izraelska vojna zapovjednik za, među ostalim, "poticanje na ubojstvo". Optuženi su bivši načelnik stožera izraelske vojske general Gabi Ashkenazi, bivši zapovjednik mornarice viceadmiral Eliezer Marom, bivši čelnik vojne obavještajne službe general bojnik Amos Yadlin i bivši čelnik zračnih snaga brigadni general Avishai Lev.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙