FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Njemačkoj nedostaje mjesta u jaslicama

Autor: bnov
BERLIN, 6. studenog 2012. (Hina/AFP) - Njemačkoj, prvom europskom gospodarstvu koje se suočava, međutim, s padom nataliteta, nedostaje više desetaka tisuća mjesta u jaslicama i kod dadilja, prema brojkama objavljenima u utorak.

Na dan 1. ožujka 2012. godine, 558.000 djece mlađe od tri godina pronašlo je mjesto u jaslicama ili kod ovlaštene dadilje, to jest 27,6 posto od sve djece te dobi, prema njemačkom Statističkom uredu Destatis.

Njemačka si je za cilj postavila 780.000 mjesta do 1. kolovoza 2013., što je brojka koju će biti teško ostvariti.

"Povećanje broja mjesta trebalo bi se u 18 mjeseci povećati više nego u prethodne četiri godine", prokomentirao je Karl Mueller, direktor Destatisa, na konferenciji za tisak.

Te su brojke "razočaravajuće", rekla je ministrica obitelji Kristina Schroeder, ističući da potječu iz ožujka 2012. te da se u međuvremenu, kako je ocijenila, otvaranje mjesta ubrzalo.

Prema zakonu, svaki roditelj s djetetom od jedne do tri godine ima pravo na mjesto u jaslicama ili kod ovlaštene dadilje počevši od kolovoza 2013. Zakon u tom smislu stupio je na snagu krajem 2008., zamišljen da pomogne roditeljima da bolje usklade posao i obiteljski život te time stimulira natalitet.

Te su brojke objavljene dan nakon što je objavljena vrlo kontroverzna mjera vlade kancelarke Angele Merkel. Radi se o stupanju na snagu u kolovozu 2013. subvencije obiteljima koje čuvaju svoju djecu mlađu od tri godine kod kuće.

(Hina) xbnš ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙