FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipat: Salafisti traže više šerijatskog prava u Ustavu

Autor: mtro
KAIRO, 2. studenog 2012. (Hina) - Više stotina salafista tražilo je u petak u Kairu više oslanjanja na šerijatsko pravo u budućem egipatskom ustavu, čije sastavljanje izaziva velike političke napetosti.

Na trgu Tahrir okupilo se tek između 400 i 500 ljudi jer su glavne salafističke organizacije odgodile sudjelovanje na skupu, javlja AFP.

Fundamentalisti traže da se budući ustav temelji na šerijatskom pravu, čemu se žestoko protive liberalni i svjetovni krugovi.

Ustav koji je bio na snazi od vremena Hosnija Moubaraka, suspendiran prošle godine nakon njegovog svrgavanja, samo se pozivao na načela islamskog zakona kao glavni izvor zakonodavstva, što je umjerenija formula i liberalni krugovi je drže manjim zlom.

Neslaganja postoje i u pitanju prava žena, međunarodnih konvencija u pogledu ljudskih prava i ulozi sunitske teološke institucije Al-Azhar.

Muslimanska braća, najveći politički pokret u zemlji, iz kojeg dolazi i predsjednik Mohamed Morsi, nedavno su obećala da će se Ustav pozivati na šerijatski zakon, ali u terminima između liberalnih i islamističkih stajališta.

Proces izrade ustava traje mjesecima u nemirnom ozračju.

Upravi sud Kaira, kojem su stigli zahtjevi da raspusti povjerenstvo za izradu ustava, navodno sklono islamistima, poslao je prošlog tjedna taj predmet na Ustavni sud.

(Hina) xtm ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙