FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svečano obilježavanje 70. obljetnice El-Alameina

Autor: bnov
EL-ALAMEIN, 20. listopada 2012. (Hina/AFP) - Nekoliko desetaka nekadašnjih boraca i izaslanstva iz zemalja oba tabora sudjelovalo je u subotu u El-Alameinu, u Egiptu, na svečanosti povodom 70. obljetnice te bitke, odlučne prekretnice u korist saveznika tijekom 2. svjetskog rata.

Međunarodno obilježavanje tog događaja moglo bi biti posljednje s obzirom na poznu dob preostalih boraca, rečeno je iz diplomatskih izvora.

Često u invalidskim kolicima ili sa štapom, s maramicom u ruci i poprsjem prekrivenim odličjima, veterani, danas većinom 90-godišnjaci, prolazili su emotivno među grobovima svojih suboraca palih u tom pustinjskom području.

Međunarodna svečanost, u organizaciji Velike Britanije, održana je na groblju Commonwealtha gdje ima više od 7000 grobova vojnika zemalja članica te organizacije, kao i stotinjak boraca drugih nacionalnosti.

Među prisutnim uglednicima izdvajali su se novozelandski ministar obrane Jonathan Coleman te predsjednik talijanskog Zastupničkog doma Gianfranco Fini.

Bitka kod El-Amaleina počela je 23. listopada 1942. a trajala je dvanaestak dana između postrojbi pod zapovjedništvom britanskog generala Bernarda Montgomeryja i postrojbi pod vodstvom Erwina Rommela, na čelu njemačkog Afrika Korpsa. Britanci su izvojevali pobjedu a na obje strane je smrtno stradalo ukupno oko 45.000 boraca.

(Hina) xbnš ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙