FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inzko: Ključna uloga SAD i EU u BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 30. listopada 2012.(Hina) - Sjedinjene Američke Države i Europska unija su partneri od neprocjenjiva značaja za građane Bosne i Hercegovine u njihovim naporima da prevladaju prepreke na putu ka potpunom poslijeratnom oporavku, poruka je koju je američkoj državnoj tajnici Hillary Clinton i visokoj predstavnici EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton u utorak prenio visoki predstavnik međunarodne zajendice za BiH Valentin Inzko tijekom njihova susreta u Sarajevu.

Kako je nakon tog sastanka priopćeno iz Ureda visokog predstavnika (OHR), Inzko je inzistirao na činjenici da SAD i EU imaju središnju ulogu u podupiranju demokratskih procesa, jačanju odgovornosti tijela vlasti te uspostavi vladavine zakona i ljudskih prava u BiH.

"Europska unija i SAD imaju središnju ulogu u podržavanju ovih vrijednosti, posebice u situacijama kada su one na udaru. Uvjeren sam da uz neprekidnu međunarodnu pomoć ova načela mogu i hoće zaživjeti u BiH", izjavio je Inzko.

Tijekom sastanka s Clinton i Ashton austrijski je diplomat ocijenio kako je BiH ranije postizala solidan napredak u procesu uspostave održivih institucija, podizanju razine životnog standarda građana i napretka na putu ka potpunoj euroatlantskoj integraciji.

Taj se napredak, po njegovoj ocjeni, "opet može nastaviti onda kada političari koji su okrenuti ka prošlosti prestanu s opstrukcijama".

Ističući tijesnu suradnju između OHR-a, Delegacije Europske unije i veleposlanstva SAD, Inzko je konstatirao kako je međunarodna zajednica najjača kada je jedinstvena.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙