FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kaštela od ministra Zmajlovića traže da onemogući suspaljivanja otpada u Kaštelanskom zaljevu

Autor: pgas
SPLIT, 29. listopada 2012. (Hina) - Povjerenstvo za praćenje stanja okoliša Grada Kaštela zatražilo je u pismu upućenom ministru zaštite okoliša i prirode Mihaelu Zmajloviću da se, zbog zaštite zdravlja ljudi, onemogući suspaljivanje opasnog otpada na području Kaštelanskog zaljeva, nego da ga se prikupljai reciklira.

Kako se navodi u pismu koje je danas dostavljeno i medijima, kaštelansko Povjerenstvo moli Zmajlovića da kao ministar obavi nadzor nad svim rješenjima za spaljivanje i suspaljivanje opasnog otpada, koja je Ministarstvo zaštite prirode i okoliša izdalo cementarama na području Kaštelanskog zaljeva".

Povjerenstvo također od ministra Zmajlovića, te ostalih nadležnih ministarstava, kao i cjelokupne Vlade RH zahtijeva da "onemoguće spaljivanje i suspaljivanje komunalnog i industrijskog otpada, bez obzira na njegov naziv, a kako bi stanovnicima omogućili zdrav život u skladu s Ustavom RH koji nam to jamči".

"Smatramo da je, u skladu sa Zakonom o otpadu, odvojeno pripkupljanje i reciklaža otpada jedini prihvatljivi način pristupanja i gospodarenja otpadom u RH", naglašava se u pismu kaštelanskog povjerenstva za praćenje stanja okoliša.

Povjerenstvo navodi kako se može pretpostaviti da će cemantare na području Grada Kaštela suspaljivati komunalni otpad u svojim tvornicama, iz dobivene topline proizvoditi električnu energiju koju će kao povlašteni proizvođač prodavati Hrvatskoj elektroprivredi po povlaštenoj cijeni.

"Ujedno se može zaključiti i da će termoelektrana Plomin III takođe suspaljivati komunalni otpad, ako bude prodavala ili darivala cementarama svoj otpad (šljaku, tj. pepeo)", stoji u pismu.

Po navodima kaštelanskog povjerenstva za praćenje stanja okoliša, godišnje će u cementna postrojenja u Kaštelanskom zaljevu dolaziti više od 190.000 tona, odnosno najmanje 8200 tegljača punih komunalnog otpada iz Europske unije.

"Tako veliki prijevoz opterećenje je za okoliš, ali i za ceste. Kaštelanske ceste su na rubu sigurnosnog minumuma i protočnog odvijanja prometa na što ukazuje i veliki broj nesreća sa smrtnim ishodom. Daljnje opterećenje kamionskim prometom ne bi bilo samo ugrožavanje cestovnog prometa, nego i spriječavanje ukupnog gospodarskog razvitka splitskog, solinskog i kaštelanskog područja", upozorava se u pismu.

Povjerenstvo u pismu izvješćuje da je kaštelansko Gradsko vijeće donijelo odluku o zabrani spaljivanja i suspaljivanja opasnog otpada i goriva dobivenog iz otpada, na području Kaštela.

(Hina) xpgas yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙