FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael će s Hezbolahom ratovati s manje kasetnog oružja

Autor: dmus
TEL AVIV, 29. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Izrael bi u nekom budućem ratu s Hezbolahom koristio mnogo manje kasetnog oružja nego tijekom sukoba 2006., iako bi u južni Libanon išao prije i snažnije, rekao je u ponedjeljak viši izraelski vojni dužnosnik.

Ta izjava potvrđuje da Izrael već ima razrađeni plan kojom bi nastojao izbjeći neke od spornih taktičkih poteza kojima je pribjegao tijekom 34 dana sukoba protiv pripadnika Hezbolaha.

Izrael nije potpisnik Konvencije o kasetnom streljivu, čije su usvajanje 2008. dijelom potaknule civilne žrtve "zvončića" u Libanonu.

"Zbog cijelog niza razloga - zakonitosti, naše neindiferenfnosti prema sporazumu, učinkovitosti i drugim čimbenicima - očekuje se smanjenje korištenja kasetnog oružja u borbi u ruralnim područjima", rekao je taj časnik stranim novinarima.

Ne želeći da mu se navodi ime, taj je časnik "ruralnim područjima" označio "veći dio južnog Libanona". Korištenje kasetnih bombi, bilo topništvom ili zrakoplovstvom, bilo bi "jako smanjeno, značajno smanjeno".

Hezbolah je brojčano i tehnološki slabiji od Izraela, ali se 2006. pokazao sposobnim za gerilski rat. Tijekom tog sukoba u Libanonu je poginulo oko 1200 ljudi, većinom civila, dok je smrtno stradalo 160 Izraelaca, većinom vojnika.

(Hina) xdam ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙