FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina priječi istragu o Wenovu tajnom bogatstvu

Autor: vrad
PEKING, 26. listopada 2012. (Hina/AFP) - Kina je u petak blokirala istragu New York Timesa po kojoj obitelj premijera Wena Jiabaa, koji rado ističe svoje skromno podrijetlo, danas posjeduje golemo bogatstvo vrijedno najmanje 2,7 milijarda dolara.

Na glavnom kineskom serveru mikroblogova Sina Weibu, vlasti su blokirale svako pretraživanje koje uključuje ključne riječi "Wen Jiabao" i "The New York Times". Mrežna stranica američkih dnevnih novina također je bila nedostupna nakon otkrića koja bi mogla biti neugodna za kinesku Komunističku partiju.

"Takvi napisi sramote Kinu i vođeni su primislima", reagirao je u petak glasnogovornik kineske diplomacije Hong Lei.

U toj istrazi objavljenoj u četvrtak, list podsjeća da je Wenova majka bila obična učiteljica na sjeveru Kine, a otac je uzgajao svinje tijekom maoističkih kampanja prisilnog rada na selu.

Premijerova majka Yang Zhiyun kojoj je 90 godina, "nije se samo izvukla iz siromaštva, nego se očito obogatila", piše Times koji napose spominje investiciju na ime Yang od prije pet godina u jednoj kineskoj tvrtki za financijske usluge, na iznos od 120 milijuna dolara.

Premijerova obitelj posjeduje različitu imovinu u bankama, draguljarnicama, turističkim odredištima, telekomunikacijskim tvrtkama i infrastrukturnim projektima, posežući ponekad i za offshore tvrtkama, dodaje list.

Velika većina kineskog stanovništva uvjerena je da komunistička nomenklatura na vlasti živi u izobilju, koristeći se brojnim povlasticama.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙