FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nuklearna sigurnost u Kini ne ulijeva optimizam

Autor: vrad
PEKING, 17. listopada 2012. (Hina/AFP) - Stanje nuklearne sigurnosti u Kini ne ulijeva optimizam a otežava ga uporaba različitih tipova reaktora i tehnologija, ističe se u izvješću čije je pojedinosti objavilo ministarstvo za zaštitu okoliša u Pekingu.

Izvješće, kojega je privremenu verziju u lipnju odobrila kineska vlada, važan je korak prije nego Kina ponovo ne pokrene svoj program gradnje nuklearnih centrala, prekinut nakon nesreće u Fukushimi u Japanu u ožujku 2011.

"Stanje nuklearne sigurnosti ne ulijeva optimizam", po konačnoj verziji dokumenta objavljenog u utorak na mrežnoj stranici ministarstva.

Nakon nesreće u Fukushimi Kina je pristupila provjeri svog 41 reaktora u radu ili u izgradnji te je nakon toga prekinula izdavanje dopuštenja za gradnju novih centrala.

"Razlike u tipovima reaktora, tehnologijama i normama otežavaju kontrolu sigurnosti", po tom izvješću u kojemu se preporuča da se "poboljšaju sustavi nuklearnih centrala u radu i u izgradnji radi sprječavanja težih incidenata".

"Sustav žurnog odgovora na nuklearne nesreće mora se još poboljšati", osobito na mjesnoj razini, ističe se u izvješću.

Premda Kina gradi najviše nuklearnih centrala u svijetu, udio atomske energije je tek nešto viši od 1 posto u ukupnim energetskim potrebama u kojima uvelike prevladava ugljen (oko 70 posto) a za njim dolazi energija iz hidrocentrala (15 posto).

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙