FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EBRD: u Sloveniji ove godine pad BDP-a od 2,5 posto, iduće 2 posto

Autor: lfia
LJUBLJANA, 26. listopada 2012.(Hina) - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u svojoj najnovijoj analizi procjenjuje da će pad BDP-a u Sloveniji ove godine iznositi 2,5 posto, a iduće godine dva posto, čime su pogoršane prognoze EBRD-a od prije tri mjeseca o padu slovenskog BDP-a za dva posto ove te 1,4 posto iduće godine.

Kako u petak prenose slovenski mediji, razlog za očekivano produbljivanje recesije EBRD vidi u zabrinjavajućem stanju slovenskog bankarskog sektora i smanjenoj domaćoj potrošnji, ali i slabijim prilikama u okruženju.

EBRD ocjenjuje pozitivnim napore slovenske vlade na financijskoj stabilizaciji s restrukturiranjem banaka te naglašava potrebu provedbe reforme mirovinskog sustava i tržišta rada kako bi se javni dug mogao kontrolirati.

Slovenski mediji prenose i ocjenu o stanju slovenskog gospodarstva i potrebnim reformama koju je dao europski povjerenik za gospodarstvo i monetarna pitanja Olli Rehn u pismu na upit austrijske zastupnice u Europskom parlamentu Agnelike Werthmann.

Rehn je u pismu izrazio zabrinutost tempom i opsegom predviđenih reformi u Sloveniji, uz ocjenu da oni ne odgovaraju ozbiljnosti prilika u kojima se zemlja nalazi.

Riječ je o obvezama Slovenije iz Pakta o stabilnosti i rastu, pri čemu Rehn ocjenjuje da je Slovenija napravila premalo u reformama i da zbog nedovoljno preciznih fiskalnih mjera za iduće tri godine postoji rizik da vladi neće uspjeti sniziti deficit javnih financija na potrebnu mjeru.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙