FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: stagnacija Crobexa, EBRD snizio procjene za Hrvatsku

Autor: neba
ZAGREB, 26. listopada 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi danas se očekuje stagnacija Crobexa, prije s negativnim nego pozitivnim predznakom, nakon što je Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) snizila procjene za hrvatsko gospodarstvo.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine njih 7 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 porast.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,16 posto, na 1.770 bodova, dok je Crobex10 ojačao 0,08 posto, na 992 boda.

Redovni promet iznosio je 9,3 milijuna kuna, što je otprilike 1,5 milijuna više nego dan ranije.

„Danas bismo na domaćem tržištu prije mogli vidjeti stagnaciju Crobexa uz negativni predznak nego uz pozitivni. Nema poticajnih vijesti, a na raspoloženje investitora moglo bi utjecati i najnovije EBRD-ovo smanjenje procjena za hrvatsko gospodarstvo“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci

Prema jutros objavljenim Regionalnim gospodarskim prognozama, redovnom kvartalnom izvješću EBRD-a, u ovoj će godini gospodarstvo Hrvatske zabilježiti pad od 1,9 posto, dok se u izvješću od prije tri mjeseca očekivao pad od 1,2 posto.

U 2013. godini EBRD očekuje rast hrvatskog bruto domaćeg proizvoda za 1,2 posto, dok je prije tri mjeseca procjenjivao da će rast iznositi 1,5 posto.

„U Hrvatskoj gospodarska situacija ostaje vrlo teška. BDP je u prvom tromjesečju pao za 1,3, a u drugom za 2,2 posto na godišnjoj razini, što je posljedica pada inozemne potražnje i slabe domaće potražnje. Zbog toga će ukupni rast u 2012. godini gotovo sigurno biti negativan, što održava i nedostatak konkurentnosti gospodarstva. Hrvatska će se pridružiti Europskoj uniji 1. srpnja 2013. godine, pa bi to bi trebalo pridonijeti oživljavanju povjerenja i investicija“, navode ekonomisti EBRD-a u novom izvješću.

Vlajo Bešević ističe kako EBRD-ovo snižavanje procjena ne iznenađuje.

„I domaći makroekonomisti slično misle u vezi domaćih gospodarskih izgleda“, kaže Bešević Vlajo.

Na inozemnim se burzama, pak, trguje oprezno. Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica tek blago porasle, nakon dva dana pada, jer kvartalni poslovni rezultati kompanija nisu poticajni, kao ni makroekonomski podaci iz najvećih svjetskih gospodarstava.

Dow Jones indeks ojačao je 0,20 posto, dok je S&P 500 porastao 0,30, a Nasdaq indeks 0,15 posto.

Na azijskim i europskim burzama jutros su, pak, cijene dionica osjetno pale, jer poslovni rezultati većine kompanija ukazuju na slabljenje globalne potražnje.

„Uz poslovne rezultate, u fokusu investitora bit će podatak o američkom bruto domaćem proizvodu za treće tromjesečje. Ekonomisti procjenjuju da je porastao 1,8 posto. Taj će podatak idućih dana odrediti smjer kretanja cijena dionica na Wall Streetu, pogotovo u svjetlu činjenice da je to posljednji važan pokazatelj uoči predsjedničkih izbora u SAD-u“, zaključuje Bešević Vlajo.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙