FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Reagiranje Udruge Franak na saborsku raspravu o prijedlogu ukidanja valutne klauzule

Autor: rbel
ZAGREB, 25. listopada 2012. (Hina) - Vlada i Sabor morat će zatražiti od Hrvatske narodne banke (HNB) donošenje mjera kojima će se sanirati nastala šteta za korisnike kredita s valutnom klauzulom švicarskim francima (CHF), kojima nije dana mogućnost da od poslovnih banaka dobiju transparentne ponude prije ugovaranja kredita te su zakinuti za ravnopravan odnos ugovornih strana, smatra Udruga Franak.

Reagirajući na saborsku raspravu održanu 23. listopada iz Udruge Franak navoda da Vlada i saborski Odbor za zakonodavstvo nedvosmisleno potvrđuju opredjeljenje za tržišnu deregulaciju na način da se pogoduje interesima bankarskog sektora te da su se negativno očitovali o prijedlogu ukidanja valutne klauzule.

Iz Udruge Franak ocjenjuju da su tako "vladajuća stranka kao i oporbeni HDZ otvoreno zaštitili interese banaka nauštrb vlastitih građana, vlastite ekonomije i gospodarstva".

Podsjećanje bivšeg ministra financija Ivana Šukera na upozorenja koja su dolazila iz tog ministarstva i od bivšeg guvernera o potencijalnim opasnostima kreditnih plasmana u švicarskim francima, kažu iz Udruge, "su zastrašujuća, jer impliciraju da su znali za toksičnost tih kreditnih proizvoda, a ipak ih nisu zabranili".

Nakon što su ih propustili zabraniti, dodaju, propustili su u nadzoru ustanoviti da ugovoreni kreditni poslovi nisu usklađeni sa pozitivnim zakonima Hrvatske, a SDP danas, iz saborskih klupa, odgovornost za propuste regulatora i tadašnje HDZ-ove Vlade prebacuje isključivo na leđa građana, koji su im na izborima dali povjerenje "jer su u predizbornoj kampanji govorili o reobračunu kredita s valutnom klauzulom u CHF po tečaju na dan puštanja kredita u otplatu", a slične prijedloge oporbe danas nazivaju populističkim i opasnim.

Trenutno je 125 tisuća dužnika izravno oštećeno negativnim posljedicama ugovaranja kredita s valutnom klauzulom u CHF, navode iz Udruge te kažu kako je sloboda ugovaranja kao ustavno načelo bila kršena upravo od strane banaka, time što često u ponudi uopće nisu imale kredite u domaćoj valuti.

"Sloboda ugovaranja dodatno je kršena i time što su banke ograničavale izbor valute kredita uvjetovanjem kupnje određene nekretnine upravo uzimanjem kredita vezanog uz CHF ili pak izravnim manipulacijama tijekom postupka procjene kreditne sposobnosti. Naposljetku, sloboda ugovaranja je eklatantno prekršena time što korisnici kredita vezanih uz CHF nemaju slobodu raskidanja ugovora, jer njihov dug danas uvelike nadmašuje iznos koji su primili, unatoč godinama redovite otplate kredita", stoji u priopćenju Udruge Franak.

(Hina) xrub yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙