FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zaključci Savjeta za praćenje stanja u sektoru proizvodnje mlijeka

Autor: tper
ZAGREB, 25. listopada 2012. (Hina) - Reprogrami i otvaranje novih linija kredita Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), uvođenje 'mliječnog paketa', osiguranje 167 milijuna kuna za intervencije u sektoru govedarstva, neki su od zaključaka sa jučerašnje sjednice Savjeta za praćenje stanja u sektoru proizvodnje mlijeka koje je danas objavilo Ministarstvo poljoprivrede.

Tako se navodi kako je Ministarstvo poljoprivrede u suradnji sa HBOR-om dogovorilo niz mogućnosti za reprogram kredita za proizvođače mlijeka uz poček od dvije godine i niže kamatne stope.

Tijekom tjedna bit će organiziran i sastanak sa poslovnim bankama kako bi se u one uključile i ponudile mogućnosti reprograma kredita, navode iz Ministarstva te napominju kako je kreditna zaduženost mljekara ključni problem koji treba zajednički rješavati budući da opterećuje poslovanje mljekara.

Na Savjetu je prezentiran i 'mlječni paket', novi način boljeg uređenja odnosa između proizvođača i prerađivača, uključujući dijelom i trgovinu.

Mliječni paket novi je način boljeg uređenja odnosa između proizvođača i prerađivača, uključujući dijelom i trgovinu. Pruža proizvođačima veću pregovaračku snagu - raspolažu s većim količinama mlijeka koje stavljaju na tržište. Ne dozvoljava dogovaranje između pojedinih sudionika pregovora (pregovaračke organizacije i mljekare). Osim nekih dijelova ugovora sve drugo stvar je pregovora dviju strana. Država ne sudjeluju u pregovorima, ali ima obvezu prikupljanja podataka te njihovo slanje u Komisiju.

Iz Ministarstva su naveli i kako su tijekom ovog tjedna isplatili dvije rate akontacije potpore za mlijeko u vrijednosti od 54,6 milijuna kuna te kako će se preraspodjelom raspoloživih sredstava nacionalne omotnice osigurati u okviru specifičnih plaćanja 167 milijuna kuna za intervencije u sektoru govedarstva.

Sredstva će se rasporediti na način da korisnici ostvaruju potpore za mliječne krave 800 kuna po grlu, a za krave dojilje 500 kn/grlu.

Kako bio se korištenjem ovih sredstava osigurala mogućnost nabave dodatnih količina stočne hrane Ministarstvo će ova sredstva isplatiti u što je moguće kraćem roku (najkasnije prvi kvartal 2013.).

Iz Ministarstva ponavljaju kako nisu sudionik pregovora oko otkupne cijene mlijeka i ne smiju biti jer tako nalažu pravila EU, a cijena mlijeka stvar je dogovara između proizvođača i prerađivača.

Navode i kako je dio udruga proizvođača prihvatio prijedlog mljekara da otkupna cijena bude povećana za oko 28 lipa na 2,43 kune.

Dio udruga koje nisu prihvatile ovaj prijedlog cijenu trebaju dogovarati direktno sa svojim mljekarama bez posredovanja Ministarstva.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙