FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pusić na sastanku transatlantske skupine

Autor: anle
NEW YORK , 26. rujna 2012. (Hina) - Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić u utorak navečer je predstavljala Hrvatsku na sastanku transatlantske skupine za koji je Hrvatska prvi put dobila pozivnicu.

Kako je rekla Pusić, govorilo se o zajedničkim temama zemalja Sjeverne Amerike i Europe.

„Glavna tema bile su zemlje istočnog partnerstva, projekta koji je u okviru Europske unije iznimno važan. Zove se Europska zaklada za demokraciju i počinje s radom ove jeseni, a bit će usmjerena prema društvima, a ne vladama zemalja koje imaju problematičnu vlast s demokratskog stajališta ili su diktature poput Bjelorusije“, rekla je u srijedu novinarima Pusić koja u New Yorku sudjeluje na zasjedanju Opće skupštine UN-a.

Razgovaralo se i o Siriji i Afganistanu, posebice nakon odlaska koalicijskih snaga 2014., te o mogućnostima koordinacije mirnodopskih projekata nakon toga.

„Hrvatska ima jedan projekt koji će realizirati u proljeće, trening centra za primalje budući da je smrtnost majki u Afganistanu vrlo visoka, to ćemo raditi u suradnji s afganistanskom vladom“, rekl je Pusić i dodala da se govorilo i o cijelom nizu ostalih vanjskopolitičkih tema.

Rekla je da je to bio i oproštajni sastanak američke državne tajnice Hillary Clinton.

Na sastanku se govorilo i o odnosu Srbije i Kosova, a kako je istaknula Pusić, bila je spomenuta tema koju smatra izrazito važnom - pitanje napredovanja Makedonije u prvom redu prema članstvu u NATO-u jer je njezin ostanak pred vratima prije četiri godine, prema mišljenju Vesne Pusić, loše utjecao na opće stanje stabilnosti i sigurnosti u toj zemlji.

Upitana za hrvatsko stajalište prema regiji nakon ulaska u Europsku uniju, Pusić je rekla da je Hrvatska predana regionalnoj suradnji.

„Bez obzira na hrvatski ulazak u EU, Hrvatska nikud ne seli, ostat će geografski točno tamo gdje je. Regija je ne samo naš životni interes, jer stabilnost svih zemalja je međuovisna, nego i tema na kojoj mi kao zemlje iz regije možemo imati neku dodanu vrijednost u okviru vanjske politike EU uopće pa i u ovakvim transantlantskim komunikacijama“, zaključila je Pusić.

(Hina) xabl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙