FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sudan krivi Izrael za napad na tvornicu streljiva

Autor: akoz
KARTUM, 25. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Sudan je rekao da su tvornicu oružja u Kartumu u utorak napala četiri izraelska zrakoplova te da krhotine raketa i drugi materijal na mjestu eksplozije ukazuju na Izrael.

Sudan je u srijedu naveo da je veliku eksploziju u tvornici izazvao izraelski zračni napad no izraelsko ministarstvo obrane nije željelo komentirati te tvrdnje. Na pitanje izraelske televizijske postaje Channel Two o sudanskim optužbama izraelski ministar obrane Ehud Barak je rekao da "nema ništa za reći o tom pitanju".

U utorak navečer je nakon nekoliko snažnih eksplozija izbio veliki požar u tvornici oružja Jarmuk u južnoj okolici sudanske prijestolnice, rekli su svjedoci. Vatrogascima je trebalo više od dva sata da ugase vatru u glavnoj sudanskoj tvornici streljiva i lakog oružja.

"Četiri vojna zrakoplova napala su tvornicu Jarmuk...Vjerujemo da iza toga stoji Izrael", rekao je novinarima sudanski ministar informiranja Ahmed Belal Osman i dodao da su zrakoplovi, kako izgleda, došli s istoka. "Sudan si uzima pravo da uzvrati Izraelu", rekao je dodavši da su ubijene dvije osobe a tvornica djelomična uništena. Još je jedna osoba teško ranjena, rekao je.

Oko 300 ljudi okupilo se u dvorištu vladine zgrade gdje se održavao izvanredni sastanak sudanske vlade i uzvikivalo "Smrt Izraelu" i "Izbrišite Izrael sa zemljovida".

"Izrael je zemlja nepravde koju se mora zaustaviti", rekao je sudanski potpredsjednik Ali Osman Taha okupljenima. "Ovaj napad samo jača našu odlučnost", rekao je Taha pored kojega je stajao predsjednik Omar Hasan al-Bašir.

Guverner Kartuma prvotno je isključio "vanjski" uzrok eksplozije ali su dužnosnici kasnije novinarima pokazali video snimke s lokacije. Pored dvije uništene zgrade može se vidjeti golemi krater te, kako izgleda, raketa koja leži na tlu. Nekoliko stanovnika područja u blizini tvornice agenciji Reuters je reklo da su čuli zrakoplove ili rakete prije snažne eksplozije. "Čuo sam zvuk zrakoplova ili rakete a onda se nebo osvijetlilo i čula snažna eksplozija. Došlo je do velike vatre i nekoliko eksplozija u slijedu", rekao je jedan od stanovnika.

Vojnici su blokirali pristup tvornici u kojoj su glavne zgrade smještene dalje od glavne ceste tako da je novinarima teško procijeniti štetu nastalu u nizu eksplozija i požaru tijekom noći između utorka i srijede.

Osman je rekao da je analiza ostataka rakete i drugog materijala pokazala da je za napad odgovoran Izrael kojega Sudan smatra neprijateljem.

Sudanski veleposlanik pri UN-u Dafa-Ala Elhag Ali Osman pozvao je Vijeće sigurnosti da osudi napad "jer je to grubo kršenje koncepta mira i sigurnosti".

"On ugrožava mir i sigurnost u cijeloj regiji, ne samo u Sudanu", rekao je vijeću tijekom izvješća o UN-ovim mirovnjacima u Darfuru. "Pozivamo vas da zaustavite strano upletanje u sukob u Darfuru i pomognete Sudanu da dođe do konačnog rješenja koje će održati mir i sigurnost".

Analitičari kažu da se Sudan često koristio kao pravac krijumčarenja oružja za Pojas Gaze, koji nadzire Hamas, preko susjednog Egipta. Kartum je često u prošlosti optuživao Izrael za takve napade ali je Izrael odbijao komentirati te tvrdnje odnosno izbjegavao priznati ili nijekao svoju upletenost.

Sudanski ministar informiranja nije želio reći je li bilo kakvo oružje iz Jarmuka završavalo u Gazi rekavši da su se tamo proizvodila samo "tradicionalna oružja u skladu s međunarodnim pravom".

Velika šteta u postrojenju Jarmuk bio bi težak udarac sudanskoj vojsci u njenoj bitki protiv pobunjenika u regiji Darfur i južnim državama Južni Kordofan i Plavi Nil, koje graniče s rivalom Kartuma Južnim Sudanom.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙