FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Salon stripa i animacije u Vinkovcima od 8. do 11. studenoga

Autor: zdra
VINKOVCI, 25. listopada 2012. (Hina) - Nakon jedanaestogodišnje stanke u Vinkovcima će od 8. do 11. studenoga ponovo zaživjeti kultni Salon stripa, ovoga puta pod nazivom Salon stripa i animacije, koji će ljubiteljima stripa i animiranog filma na nekoliko lokacija u gradu, ponuditi obilje sadržaja vezanog uz domaći strip i animaciju.

Osnovan 1984., a zadnji put održan 1999. godine, Salon stripa u Vinkovcima gotovo dva desetljeća uspješno je promovirao tu vrstu stvaralaštva, podsjetio je u izjavi za Hinu vinkovački autor Dubravko Mataković koji uz Krešimira Zimonića, pokretača nekadašnjeg Salona stripa u Vinkovcima, čini umjetničku i organizacijsku "jezgru" novoobnovljenog salona.

Salon stripa i animacije, kako je rekao, i dalje će naglasak imati na autorskom stripu lišenom komercijalizacije po čemu je vinkovački salon bio poznat i u svojim prijašnjim izadnjima.

"Kroz salon želimo vrednovati sve ono što je u prošlom razdoblju napravljeno te stimulirati mlade autore s ciljem jačanja hrvatskog strip stvaralaštva i animacije", ističe Mataković dodajući kako će se tijekom trajanja salona održati niz okruglih stolova i radionica posvećenih stripu i animaciji, izložbi i promocija strip izdanja, projekcija animiranih filmova, te biti dodjeljene nagrade salona.

Nagrada za životno djelo bit će dodijeljena Osječaninu Borivoju Dovnikoviću, jednom od začetnika Zagrebačke škole crtanog filma i dobitniku brojnih domaćih i stranih nagrada za animirane autorske filmove. Grad prix salona pripast će nagrađivanom zagrebačkom strip autoru Darku Macanu, a nagrada za mladog autora strip crtaču Marku Dješku iz Osijeka.

Salon stripa i animacije organiziraju Grad Vinkovci i Umjetnička udruga "ANIMA" iz Zagreba u suradnji s kulturnim ustanovama Grada Vinkovaca.

(Hina) xzdra ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙