FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Peugeot izvijestio o padu prihoda, prihvatio uvjete za državnu pomoć

Autor: mkuz
PARIZ, 24. listopada 2012. (Hina/AFP) - Francuska automobilska grupa PSA Peugeot Citroen izvijestila je u srijedu da su joj prihodi pali a dugovi porasli i odlučila je i da neće isplaćivati dividendu u zamjenu za državnu potporu.

Tvrtka je izvijestila da su joj prihodi u trećem tromjesečju smanjeni 3,9 posto, na 12,9 milijardi eura, zbog sve oštrije konkurencije i slabljenja europskog tržišta. U cijeloj godini prodaja u Europi, glavnom Peugeotovom tržištu, trebala bi se smanjiti devet posto, umjesto dosada prognoziranih osam posto.

Do kraja godine neto dug trebao bi porasti na tri milijardi eura, u odnosu na ranije prognozirane 2,4 milijarde, napominju iz Peugeota.

Odlučili su također da neće isplaćivati dividende u iduće tri godine, koliko iznosi rok za sedam milijardi eura vrijedna državna jamstva za Peugeotov financijski ogranak BPF.

Iz BPF-a su napomenuli da su od banaka dobili i kredite u iznosu od 11,5 milijardi eura, milijardu eura više no što je ranije najavljeno.

Grupa je također izvijestila o zajedničkim ulaganjima sa strateškim partnerom General Motorsom.

Vlada je u odvojenom priopćenju objavila da je drugi uvjet za državna jamstva bilo formiranje odbora koji će pratiti stanje u poduzeću a obuhvatit će predstavnika države, Peugeota i neovisnog upravitelja.

Nadalje, u nadzornom odboru poduzeća trebao bi ubuduće sjediti i predstavnik radnika.

Grupa je ranije najavila ukidanje oko 8.000 radnih mjesta i zatvaranje postrojenja a vlada želi da smanji broj planiranih otkaza.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙