FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Riječka Čistoća ima sve dozvole za odlaganje smeća na Marišćini

Autor: hsup
RIJEKA, 23. listopada 2012. (Hina) - Iz riječkog Komunalnog društva Čistoća danas su priopćili da Čistoća ima pravovaljane dozvole svih službi mjerodavnih za zbrinjavanje otpada na županijskom centru za gospodarenje otpadom Marišćini, koja je kao takav centar uvrštena u županijski plan još 2000., uz suglasnost Općine Viškovo.

U priopćenju navode da je Čistoća o blokadi ulaza kamiona na Marišćinu jučer obavijestila Policijsku upravu Primorsko-goransku, Sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja i Inspekciju zaštite okoliša Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Ističu da će blokadom ulaza kamiona Čistoće na odlagalište ubrzo biti ugroženo zdravlje svih građana Rijeke i lokalnih jedinica u kojima Čistoća prikuplja otpad, koji se sada gomila.

Podsjećaju da je jučer na sastanku predstavnika prosvjednika, grada Rijeke i općine Viškovo udovoljeno dijelu zahtjeva prosvjednika o provođenju pilot projekta ugovorne primarne selekcije kao modela gospodarenja otpadom u Viškovu. Uz već postojeću primarnu selekciju, za iduću godinu planirano je njeno intenziviranje u ostalim lokalnim jedinicama i nabavka više od 4000 kontejnera za primarnu selekciju, stoji u priopćenju.

Navode i da je balirani otpad, koji je neugodnim mirisom otežao življenje u naselju Marčelji, „položen u kazete na Marišćini i tretiran primjenom efektivnih mikroorganizama s ciljem neutralizacije smrada i ubrzanja razgradnje te je prekriven slojem zemljanog materijala“.

Naglašavaju da je tako problem neugodnog mirisa bitno smanjen, da predstoji postupak jednakog odlaganja baliranog otpada sa zatvorenog odlagališta Viševac te da će time problem neugodnih mirisa biti posve uklonjen.

Iz Čistoće su se ispričali svima koji su zbog dužine postupka dobivanja potrebnih dozvola bili izloženi neugodnim mirisima.

U priopćenju još stoji da drugog predviđenog mjesta za odlaganje otpada nema, a da Čistoća ima sve dozvole nadležnih tijela, te da stoga očekuju reakciju nadležnih institucija, kako bi se zaštitilo zdravlje građana.

„Prema svim dosadašnjim informacijama iz medija i priopćenjima samog Kriznog eko stožera Marišćina, procjenjujemo da situacija na Marišćini iz objektivne reakcije građana Marčelja zbog neugodnih mirisa, koji su do sada već uklonjeni, prelazi u političke sfere u kojima Čistoća nema namjeru sudjelovati“, zaključuje se u priopćenju iz Komunalnog društva Čistoća.

Dio mještana Viškova treći dan blokira ulaz kamiona na odlagalište Marišćina, tražeći, među ostalim da se otpad na tu lokaciju više ne odlaže, a dolazak na Marišćinu radi davanja potpore prosvjednicima, danas u 18 sati, najavilo je nekoliko riječkih oporbenih stranaka.

(Hina) xhsup ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙