FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Filharmonija počinje Bijeli ciklus Mozartovim Requiemom

Autor: dger
ZAGREB, ZAGREB, 23. listopada 2012. (Hina) - Zagrebačka filharmonija počinje novu sezonu Bijelog ciklusa u petak, 26. listopada, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog izvedbom Mozartova Requiema i Simfonije br. 40 u g-molu kako bi uveličala velike katoličke blagdane Sve svete i Dušni dan.

Iz Zagrebačke filharmonije priopćili su da će na koncertu biti izvedena Mozartova djela koja svojom dubinom, uzvišenošću, duhovnošću, iznimnom dirljivošću, čak i potresnošću "prodiru u najdublje dijelove ljudske duše". Upravo je tako Einstein opisao Mozartovu Simfoniju br. 40 u g-molu kojom će koncert početi, a završit će Mozartovim Requiemom za sole, zbor i orkestar, dodaje se u najavi.

Na koncertu će uz Zagrebačku filharmoniju nastupiti Akademski zbor Ivana Gorana Kovačića (zborovođa Luka Vukšić) pod ravnanjem prvoga gosta, dirigenta Zagrebačke filharmonije u sezoni 2012./2013. Leopolda Hagera te uz soliste - sopranisticu Evelin Novak, altisticu Martinu Gojčeta Silić, tenora Tomislava Mužeka i bas Antu Jerkunicu.

Maestro Leopold Hager redovitio dirigira u najuglednijim opernim kućama, poput Bavarske državne opere i dresdenske Semperopere, a dirigirao je i u Metropolitanu drugim svjetskim opernim ansamblima. Iz Zagrebačke filharmonije najavljuju da će u sljedećim sezonama, počevši od ovog koncerta, maestro Hager u Zagrebu održati još nekoliko koncerata.

Sopranistica Evelin Novak nastupa u svojoj matičnoj kući - Državnoj operi u Berlinu, a u 2013. najavila je nastupe u Operi u Grazu te u Beču i Dresdenu.

Mezzosopranistica Martina Gojčeta-Silić solistički je popratila mnoge koncertne nastupe Zagrebačke filharmonije. Njeguje raznovrstan repertoar te s jednakim interesom interpretira glazbu različitih stilskih razdoblja. Docentica je na Odsjeku za pjevanje Muzičke akademije u Zagrebu.

Tenor Tomislav Mužek iskazuje se kao profinjeni koncertni pjevač na priznatim koncertnim podijima i najuglednijim europskim glazbenim festivalima. Među njegovim sljedećim angažmanima ističu se tri operne produkcije: "Don Giovanni" Wolfganga Amadeusa Mozarta (Teatro Regio di Torino, 2013.), "Lohengrin" Richarda Wagnera (HNK Zagreb, 2013.) i "Norma" Vincenza Bellinija (Teatro Comunale di Bologna, 2013.).

Bas Ante Jerkunica gostovao je u mnogim europskim opernim kućama i na festivalima, a nastupa i kao koncertni solist. Nastupio je u Verdijevu Rekvijemu s Berlinskom filharmonijom, Beethovenovoj Missi solemnis u Lisabonu te Dvořakovom Rekvijemu u Barceloni.

(Hina) xta ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙