FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirijski pobunjenici ne vjeruju u primirje

Autor: vmrs
BEJRUT, 22. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Sirijski pobunjenici u ponedjeljak su izrazili sumnju u budućnost prekida vatre kojemu je cilj prestanak krvoprolića što traje već 19 mjeseci.

Pobunjenici kažu da nije jasno kako bi se taj neslužbeni prekid vatre mogao primijeniti. Međunarodni posrednik Lakhdar Brahimi koji je u nedjelju u Damasku razgovarao sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom, predložio je Asadovim snagama i pobunjenicima prekid vatre tijekom Kurban Bajrama koji počinje u petak.

Njegov je poziv dobio potporu međunarodnih sila s obiju strana, pa i Irana i Rusije koji podupiru Asada, te Turske koja podupire pobunjenike. U sukobu je dosad poginulo trideset tisuća ljudi.

Ni sirijska vojska ni pobunjenici ne pokazuju znake smirivanja uoči Bajrama. U nedjelju je poginulo više od dvjesto ljudi u borbama i bombardiranju. Među stradalima je i šezdeset vojnika, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

"To je primirje tek medijski trik. Tko će primijeniti prekid vatre i tko će to nadgledati", pita se pukovnik Kasem Sadedin, nekadašnji časnik koji je prebjegao i sad vodi pobunjeničko vojno vijeće u pokrajini Homsu.

Po njegovim riječima, pobunjenici su se držali i posljednjega prekida vatre, onog od 12. travnja koji je ugovorio prošli posrednik Kofi Annan, ali Asadove ga se snage nisu pridržavale. Sirijske vlasti tvrde da su se one držale, ali pobunjenici su kršili taj prekid vatre.

(Hina) xvm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙