FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istraživanje: pesticidi ugrožavaju bumbare

Autor: spuc
LONDON, 22. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Pesticidi koji se koriste u poljoprivredi uništavaju i bumbare smanjujući njihovu sposobnost prikupljanja nektara i peluda što znači da njihove kolonije, koje su presudne za oprašivanje biljaka, imaju veće izglede propasti, pokazalo je istraživanje britanskih znanstvenika.

Prema procjenama UN-a, trećina svih namirnica biljnog porijekla koje u prehrani koristi čovjek, ovisi o oprašivanju i znanstvenici su šokirani padom broja pčela posljednjih godina uglavnom u Sjevernoj Americi i Europi.

Britanski znanstvenici s Royal Holloway londonskog sveučilišta tijekom četiri tjedna izlagali su kolonije bumbara pesticidima korištenima u poljoprivredi u koncentraciji koja se primjenjuje na poljima i utvrdili da je takav postupak ugrozio zajednice bumbara, a da je izlaganje kombinaciji dvaju pesticida imalo još pogubniji učinak na opstanak kolonija.

Kronično izlaganje pesticidima potkopava prirodnu sposobnost prikupljanja nektara i peluda i povećava smrtnost radilica, unazađujući proces razmnožavanja zajednice i ugrožavajući opstanak kolonije, napisali su znanstvenici u časopisu Nature.

Prema izvješću UN-a iz 2011. godine, vrijednost rada pčela i drugih oprašivača procijenjena je na 200 milijarda dolara godišnje.

Francuska je već zabranila neonikotinske pesticide, koji su među pesticidima testiranima ovim istraživanjem zbog ugroženosti pčelinje populacije.

Voditelj istraživanja Richard Gill smatra da je propadanje populacija pčela rezultat različitih faktora a pesticidi čine važan dio.

(Hina) xps ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙