FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren sinjski festival znanosti

Autor: nles
ZAGREB, 21. listopada 2012. (Hina) - U organizaciji studenata fizike Marije Mađor Božinović i Mate Jagnjića te bivše ravnateljice Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu dr. Danice Ramljak večeras je u Sinju svečano otvoren treći po redu Festival znanosti – Sinj.

Festival je otvorio Ante Sanader, župan splitsko- dalmatinski, koji je rekao kako Županija ima iznimne studente i znanstvenike koji imaju ogroman potencijal ali uglavnom ostaju nezamjećeni.

"Svi najveći znanstvenici su najobičniji ljudi, a sve one neznalice i svi oni probisvjeti glume velike stvari i nekom vikom i bukom misle da čine velike stvari", rekao je Sanader i dodao kako će županija stvarati uvjete gdje bi mladi znanstvenici našli svoje mjesto.

Sanader je rekao kako županija već sada stipendira najbolje studente na državnim natjecanjima te najavio kao će u sljedećem proračunu osigurati stipendije za sve studente Splitsko-dalmatinske županije koji imaju prosjek 5,00. „Zemlja znanja neka bude naša budućnost, zemlja izvrsnosti i kvalitete“, zaključio je Sanader.

Dr. Danica Ramljak istaknula je da je Sinj osim po Sinjskoj alci i Čudotvornoj Gospi Sinjskoj postaje prepoznatljiv i po Festivalu znanosti. Naglasila je kako je Cetinska krajina u kratkom periodu od 5 godina iznjedrila 10 mladih studenata fizike koji imaju iznimno visok prosjek ocjena. „U Hrvatskoj godišnje diplomira 10 fizičara te Sinj kao jedna mala sredina u tim okvirima ima briljantan rezultat“, naglasila je Ramljak te predstavila mladog Sinjanina Mislava Blajića koji je ove godine na maturi napravio sto postotni rezultat u fizici.

Festival je okupio brojna poznata imena hrvatske i svjetske znanosti. Zainteresirani će tako imati priliku poslušati predavanja Daniela Denegrija, jednog od vodećih znanstvenika u CERN-u koji će otkriti sve tajne lova na Božju česticu, Miroslava Radmana, svjetski priznatog člana Francuske akademije znanosti i umjetnosti, Đurđice Ugarković i Slobodana Vukičevića, te mladog perspektivnog znanstvenika Tomislava Domazeta – Lošu. U Sinju će biti i dobitnik brojnih nagrada, akademik Vladimir Paar, po čijim su knjigama fiziku učile brojne generacije učenika ali i drugi zanimljivi znanstvenici. Festival će potrajati četiri dana, a predavanja će se odvijati u Alkarskim dvorima, Dvorani Gospe Sinjske na utvrdi Kamičak i u gradskom parku te u sinjskim školama.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙