FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Alepu isplaćena prva plaća ustanicima

Autor: rtom
ALEP, 22. listopada 2012. (Hina/AFP) - Prva plaća, barem djelomice financirana iz stranih zemalja koje pomažu sirijsku oporbu, isplaćena je u ponedjeljak ustanicima u Alepu gdje traju višemjesečni sukobi s režimom predsjednika Bašara al-Asada.

Abdel Salam Humaidi, časnik koji je dezertirao iz redovne sirijske vojske, isplatio je plaće u gradu Alepu na temelju popisa što su ih glavnome stožeru ustanika dostavili zapovjednici.

Mjesečna plaća iznosi 150 dolara na mjesec, no očekuje se da će rasti ovisno o položaju na bojišnici i bračnom stanju pobunjenika.

Dezerteri iz sirijske vojske i policije ostali su bez plaća kada su odlučili prebjeći pobunjenicima.

Pukovnik Humaidi odbio je otkriti izvore financiranja, no časnik Hadži al-Bab potvrdio je da su plaće podijeljene zahvaljujući pomoći iz Katara.

Turska, Saudijska Arabija i Katar logistički pomažu ustanicima u pobuni protiv predsjednika Bašara al-Asada.

Turska je na svome tlu ugostila vodstvo Slobodne sirijske vojske, a Saudijska Arabija i Katar u više su navrata pozvali na naoružavanje pobunjenika.

Al-Asadov režim optužuje te zemlje da financiraju "naoružane terorističke skupine", što je uobičajen naziv koji režim koristi za sirijsku oporbu i ustanike.

(Hina) xrt ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙