FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Palestinski prosvjed protiv Hamasa u Gazi

Autor: rtom
GAZA, 26. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Zbog pogibije dječaka u požaru izazvanom svijećom tijekom svakodnevnog prekida struje u Gazi, u srijedu je najmanje 500 ljudi zahtijevalo odlazak Hamasa s vlasti što je bio jedna od rijetkih prosvjeda protiv tog pokreta koji tim palestinskim područjem vlada od 2007.

Prosvjednici u izbjegličkom logoru Bureij, u kojem živi dječakova obitelj, pozivali su na rušenje Hamasa.

Prosvjedi protiv Hamasa inače su vrlo rijetki u Gazi koja od veljače svakog dana imao samo šest sati isporuke struje. Od početka godine u požarima izazvanima svijećama poginulo je troje djece.

Hamas za nestašice krivi Egipat optužujući ga za ograničenja u isporukama goriva, te Izrael koji je palestinskoj enklavi nametnuo blokadu 2007.

Abdel Fatah Al-Baghdadi, otac poginulog dječaka, radi za 1.250 šekela mjesečno kao zaštitar. Oskudnom plaćom ne može kupiti generator ili gorivo i zato se koristi svijećama. U požaru izazvanom je sestrica ubijenog dječaka zadobila kritične opekline.

Glasnogovornik Hamasa Taher Al-Nono rekao je da je smrt Baghdadijeva sina poruka Egiptu koji je obećao riješiti energetsku krizu u Gazi.

Hamas je osjetljiv na kritike i zabrinut prosvjedima. Zabranio je nedavno prosvjede kojima narod poziva na ukidanje podjele između Hamasa i Fataha. U utorak je policija u Gazi intervenirala i rastjerala skup više desetaka žena koje su pozivale na ujedinjnje Gaze i Zapadne obale.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙