FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael nastavlja širenje naselja blizu Jeruzalema

Autor: akoz
JERUZALEM, 18. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Izrael je u četvrtak objavio precizan plan gradnje oko 800 novih kuća na anektiranoj zemlji na Zapadnoj obali što će zasigurno izazvati nove međunarodne osude njegove politike gradnje naselja.

Odbor za planiranja objavio je natječaj za početak gradnje 797 kuća na zapadnim obroncima gradskog naselja Gilo, područja koje je Izrael zauzeo u bliskoistočnom ratu 1967. i kasnije proglasio dijelom Jeruzalema.

Aneksija nikada nije međunarodno priznata.

Palestinci žele stvoriti svoju državu na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze s istočnim Jeruzalemom kao prijestolnicom. No oni upozoravaju da gradnja izraelskih naselja oko grada, poput one u četvrti Gilou u kojoj živi 40.000 Izraelaca i koja se nalazi između pretežito arapskog istočnog Jeruzalema i Betlehema na Zapadnoj obali, narušava održivost buduće države.

Ranije izraelske najave i gradnje naselja uvijek su izazivali kritike u svijetu, pa i od glavnog saveznika Izraela SAD-a.

Hagit Ofran iz izraelske skupine Mir sada, koja se protivi naseljavanju, rekla je da bi gradnja mogla početi za nekoliko mjeseci.

"Vlada bi mogla zaustaviti proces prije no što gradnja počne no iskorištava dolazeće izbore kako bi postavila stvari na terenu što će mogućnost postizanja mira s Palestincima učiniti još težim", rekla je.

Izbori u Izraelu će se održati 22. siječnja.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙