FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skupština Kosova usvojila rezoluciju o normalizaciju odnosa sa Srbijom

Autor: brad
PRIŠTINA, 18. listopada 2012. (Hina) - Skupština Kosova usvojila je u četvrtak nakon višesatne rasprave rezoluciju koja predviđa normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

Nacrt rezolucije podnijela je ovog tjedna vladajuća Demokratska stranka Kosova, premijera Hashima Thacija.

Donošenju rezolucije, koja je usvojena sa 68 glasova za, tri protiv i četiri suzdržana, prethodila je oštra rasprava između vladajućih i oporbenog pokreta Samoopredjeljenje.

Predstavnici kosovske vlade u raspravi su istaknuli da je normalizacija odnosa sa Srbijom uvjet za integraciju Kosova u euroatlantske strukture i obećali da sa Srbijom neće voditi razgovore o unutarnjim pitanjima ili bilo kakvom posebnom statusu za sjever Kosova. Istaknuto je da je integracija u EU zajednički cilj te da je potrebno intenzivirati suradnju sa zemljama regije i da je normalizacija odnosa Kosova i Srbije od ključnog značenja za regiju.

Zastupnici pokreta Samoopredjeljenje optužili su vladu da, zbog namjere da zadrži vlast, pokazuje spremnost na ustupke Srbiji. Tijekom rasprave u kosovskom parlamentu oni su zahtijevali da se od Srbije traži rješavanje brojnih političkih, moralnih i humanitarnih pitanja umjesto da se zahtijeva normalizacija. Samu rezoluciju nazvali su izdajom Kosova ocjenjujući da će od političkog dijaloga s Kosovom Srbija samo profitirati.

U usvojenoj rezoluciji ističe se da mogući dijalog sa Srbijom kao i njegovi rezultati trebaju biti u skladu sa suverenitetom Kosova, međunarodnim subjektivitetom, teritorijalnim integritetom i unutrašnjim ustavnim uređenjem.

U skladu s rezolucijom, Skupština Kosova ovlastit će vladu za vođenje razgovora s Beogradom, uz angažman parlamentarnih komisija.

(Hina) xbb ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙