FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Očuvana bioraznolikost je prijeko potrebna za prehranu planeta

Autor: vrad
HYDERABAD, 16. listopada 2012. (Hina/AFP) - Da bi se prehranilo sedam milijarda ljudi danas i vjerojatno gotovo 9 milijarda do 2050., nužno treba ojačati ekološke temelje na kojima počivaju poljodjelstvo i ribarstvo, ocjenjuje se u izvješću objavljenom u utorak u Hyderabadu, u Indiji.

U izvješću koje je sastavilo dvanaest stručnjaka za prehrambenu sigurnost, izražava se žaljenje zbog rasipanja hrane, naime propadanja "trećine prehrambenih namirnica koje se proizvedu za ljudsku prehranu", što je "gotovo 1,3 milijarde tona na godinu".

Studija je objavljena u Hyderabadu, gdje se održava UN-ova konferencija o biloškoj raznolikosti, u prigodi Svjetskog dana hrane.

Izvješćem se uglavnom želi upozoriti na postupke koji potkopavaju "ekološke temelje" poljodjelstva i ribarstva, kao što su pretjerano iskorištavanje i neodrživo korištenje vode.

Autori usto preporučaju "održivo konzumiranje hrane" usmjereno prema "namirnicama koje traže manje resursa".

Tako bi potrošači u razvijenim zemljama trebali smanjiti udio mesnih i mliječnih proizvoda u ishrani a srazmjerno povećati potrošnju povrća i voća", pišu u zaključku izvješća.

Općenito je potrebno više vode i poljoprivrednog zemljišta za proizvodnju mesa nego žitarica i voća, podsjećaju. "Po jednoj studiji, 6 do 15 prostornih metara vode potrebno je za proizvodnju kilograma mesa (peradi, janjadi i goveda koja se hrane sjemenjem), a za kilogram žitarica ili agruma trebaju 3 do 4 prostorna metra.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙