FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukovar: radionica o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU

Autor: zdra
VUKOVAR, 10. listopada 2012. (Hina) - U posljednjih nekoliko mjeseci Hrvatska u provedbi IPARD programa bilježi puno veću iskorištenost sredstava nego što je to bilo u prve dvije godine korištenja toga programa, izjavio je načelnik Sektora za upravljanje programima ruralnog razvoja EU u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak sudjelujući na radionici o korištenju postpristupnih fondova za poljoprivredu i ruralni razvoj koja se danas održava u Vukovaru u povodu obilježavanja 50 godina od utemeljenja Zajedničke poljoprivredne politike EU.

"Kroz korištenje IPARD programa pripremamo se za postpristupno razdoblje za ruralni razvoj, gdje nas očekuju znatno veća financijska sredstva. Omotnica za ruralni razvoj na razini godine je 333 milijuna eura, dok je do sada za IPARD odnosno SAPARD to bio iznos od 25 do 27 milijuna eura", rekao je Majdak.

Susana Marazuela iz Opće uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj EU napomenula je kako su strahove, koje danas izražavaju hrvatski poljoprivrednici uoči pristupanja Hrvatske EU, izražavali u prošlosti i poljoprivrednici drugih zemalja. Međutim, njihovi se strahovi nisu ostvarili tijekom pristupanja tih zemalja EU. Baš suprotno, nastavilo je funkcionirati unutarnje, a povećalo se i vanjsko tržište, istaknula je Marazuela.

Prema njezinim riječima, EU je svjesna problema i poteškoča koji postoje na europskom zajedničkom poljoprivrednom tržištu. "S novim zakonodavstvom, koje stupa na snagu 2014. godine, probat će se otkloniti neke od tih poteškoća. Nužni su postupci restrukturiranja u području poljoprivrede i EU će osigurati sredstva i za to, i za uvećanje kapaciteta", proučila je.

Zajednička agrarna politka pomogla je u razvijanju nizozemske poljoprivrede, ustvrdio je Herman Snijders iz Ministarstvo gospodarstva, poljoprivrede i inovacija Nizozemske poručivši hrvatskim poljoprivrednicima da ne koriste zajedničku agranu politiku samo za poticaj i prihod nego za inovacije i razvoj svojih gospodarstava i farmi kako bi ih učinili više održivim i konkurentnim.

Radionici, čiji je organizator Ured za tehničku pomoć i razmjenu informacija Opće uprave za proširenje EU sa sjedištem u Bruxellesu - TAIEX u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, nazočni su predstavnici obiteljskih gospodarstava, lokalnih akcijskih grupa, stručnjaci Poljoprivredne savjetodavne službe i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te predstavnici lokalne i regionalne uprave i samouprave.

U povodu obilježavanja 50 godina od utemeljenja Zajedničke poljoprivredne politike EU, osim u Vukovaru, radionica će se održati 12. listopada i u Šibeniku, dok će se 15. listopada u Zagrebu održati međunarodna konferencija.

(Hina) xzdra yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙