FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 15. listopada 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LOS ANGELES

Felix Baumgartner je u nedjelju, osim što je oborio rekord u skoku s najveće visine, postao prvi čovjek koji je slobodnom padu probio zvučni zid, objavila je njegova misija Red Bull Stratos. Baumgartner (43) zvučni zid je probio nakon nekoliko desetaka sekundi nakon što se otisnuo prema Zemlji s visine od 39 kilometara. Baumagartner je postigao najveću brzinu od preko 1100 kilometara na sat (neslužbeno 1137 km/h), rekla je Sarah Anderson, glasnogovornica misije Red Bull Stratos. "Katkada morate otići jako visoko kako bi shvatili koliko smo mali", rekao je Baumgartner prije no što se iz kapsule bacio u prazninu. Također je oborio rekord u najvišem letu balonom s ljudskom posadom, ali nije uspio srušiti rekord u najduljem slobodnom padu jer je otvorio padobran nakon četiri minute i 20 sekundi. Sletio je nešto istočnije od Roswella u Novom Meksiku. Povratak na Zemlju trajao je ukupno deset minuta.

ZAGREB

Kuća na Beverly Hillsu u kojoj je živio legendarni pjevač Elvis Presley stavljena je na prodaju po cijeni od 13 milijuna dolara, prenosi BBC. U vili sa četiri spavaće sobe i pet kupaonica, koja se nalazi na zemljištu veličine 4800 četvornih metara, slavni pjevač i glumac živio je sa svojom tadašnjom suprugom Priscillom. Par je kuću kupio 1967., a u njoj su živjeli do 1973. kad su se rastali. Kuću u Los Angelesu Elvisovi obožavatelji su redovito posjećivali, poput njegovog drugog legendarnog doma Gracelanda u Memphisu u saveznoj državi Tennessee.

DŽAKARTA

Pilot indonezijske tvrtke otpušten je nakon što je spustio letjelicu u pogrešnu zračnu luku, dvanaestak kilometara od mjesta gdje je trebao sletjeti, objavilo je u ponedjeljak indonezijsko ministarstvo prometa. Zrakoplov tvrtke Sriwijaya Air, kojoj su bili zabranjeni letovi u EU-u do 2009., trebao je spustiti 96 putnika i posadu u međunarodnu zračnu luku Padang ali je pilot iz dosad nerazjašnjenih razloga sletio u bazu zračnih snaga, dvanaestak kilometara odatle. "To je vrlo ozbiljan i opasan incident za sigurnost putnika", ocijenio je Bambang Ervan, glasnogovornik ministarstva prometa.

SYDNEY

Australski glumac Russell Crowe, jedan od najpoznatijih u svojoj generaciji, i njegova supruga Danielle Spencer rastali su se nakon devet godina braka, piše u ponedjeljak australski tisak. Par se razišao sporazumno i odlučio zaštiti dvojicu sinova, starih od osam i šest godina, od medija, piše Sydney Morning Herald. Russell Crowe (48), dobitnik Oscara za najboljeg glumca za ulogu u "Gladijatoru" (2001.), i Danielle Spencer nisu dali službene izjave. U lipnju je Danielle snimljena u Sydneyju u zagrljaju s australskim plesačem Damianom Whitewoodom, partnerom iz televizijske emisije "Ples sa zvijezdama".

TEL AVIV

Rukopisi, dnevnici, crteži i osobna pisma Franza Kafke i njegovog prijatelja Maxa Broda pripast će Nacionalnoj knjižnici u Jeruzalemu, nakon što su pet godina bili predmet spora na sudu u Tel Avivu između te biblioteke i dvije sestre iz Izraela, izvijestio je dnevni list Haaretz koji je prije pet godina počeo pisati o tom sporu. Haaretz presudu ocjenjuje "dramatičnom" i predviđa da će poražena strana u sporu uložiti žalbu. Dokumente koji su predmet spora 1939. Brod je donio iz Praga u Tel Aviv. Njegovom smrću 1968. njegovi i Kafkini rukopisi ostali su u stanu njegove tajnice Ester Hoffe.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙