FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lamy kaže da zemljopis ne odlučuje o čelniku WTO-a

Autor: akoz
TOKIO, 13. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Čelnik Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Pascal Lamy u subotu je rekao da ne postoji sustav rotacije čelnika te organizacije po regijama i zemljama te da bi njegov nasljednik trebao biti izabran isključivo na temelju stručnosti.

Lamy, koji će nakon dva mandata napustiti WTO u kolovozu 2014. godine, rekao je da je na zemljama članicama da odluče o kriterijima za izbor novog čelnika WTO-a koji će nadzirati nedovršene pregovore o liberalizaciji trgovine.

Zemlje s rastućim gospodarstvima htjeti će na čelu organizacije sa sjedištem u Ženevi vidjeti nekog svog predstavnika nakon što su čelna mjesta u MMF-u i Svjetskoj banci pripala Europljaninu i Amerikancu po desetljećima staroj tradiciji koju se kritizira da nije u skladu s novim svjetskim poretkom.

Lamy je rekao da je postupak izbora u WTO-u drugačiji. "Ne mislim da je ovo sustav rotacije po zemljopisu", rekao je Lamy Reutersu u razgovoru na marginama polugodišnjeg skupa MMF-a i Svjetske banke u Tokiju.

"Nema ničega u pravilima WTO-a što kaže da ako je netko došao iz te zemlje onda idući treba biti iz one zemlje. Mislim da je važno što to nije diplomatska igra. To je igra lova na glave".

Formalne nominacije za čelno mjesto WTO-a ne bi se trebale objaviti prije prosinca no diplomati već procjenjuju izglede i prikupljaju imena. Tijekom Lamyjeva mandata došlo je do zastoja u desetljeće dugim pregovorima o liberalizaciji trgovine no on je rekao da je vidio neke obećavajuće znakove da je napredak moguć te da je sada "oprezno optimističan" za razliku od prije godine dana kada je bio "oprezno pesimističan".

"Mislim da ima malo više zamaha. I da je članicama trebalo nešto vremena da uvide kako se veliki sporazum ne može postići u kratkom roku i da, ako je to bila situacija, oni ipak moraju pokušati i gurati trgovinsko otvaranje", rekao je. "Posebice u situaciji u kojoj znamo da je više trgovine jeftinije rješenje za poticanje rasta. Tako da postoji element traženja izlaska iz krize u tom, nazovimo ga tako, novom ponašanju".

(Hina) xakoz ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙