FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Patrijarh srpski Irinej: Prevladati razlike s Katoličkom crkvom

Autor: brad
BEOGRAD, 11. listopada 2012. (Hina) - Vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej izjavio je kako vjeruje da se mogu prevladati mnoge "nepotrebne razlike i sporovi" s drugim kršćanskim konfesijama, ponajprije s Katoličkom crkvom, objavio je u najnovijem broju beogradski tjednik NIN.

"Život nam na to ukazuje i vodi nas da tražimo način da to učinimo pogotovo s Katoličkom crkvom. Među nama i katolicima ima mnogo više zajedničkog, nego različitog. Te suprotnosti nisu bile tako oštre do samog raskola, a produbile su se nakon križarskih ratova, kad je opljačkan Juruzalem", ocijenio je patrijarh srpski Irinej u intervjuu NIN-u.

Poglavar SPC-a rekao je da "mišljenja koja nose strah od susreta, od razgovora i drugačijeg mišljenja nisu stajalište" te crkve. "Na kraju krajeva", istaknuo je poglavar SPC-a, "ako i postoji ta razlika, hajde da vidimo tko je u pravu i imamo li dovoljno opravdanja u predanju, u Svetom pismu, u životu crkve. To je naš zadatak".

Patrijarh Irinej, koji se nekoliko puta zauzimao za dolazak pape Benedikta XVI. u Srbiju, rekao je kako ni danas u tim nastojanjima nije u manjini, ali Srpska pravoslavna crkva "o tome nije ni glasovala".

Ponovio je da je obilježavanje obljetnice Milanskog edikta 2013. godine u Nišu, rodnome gradu rimskog cara Konstantina, povijesni događaj, primjeren susretu svih crkvenih velikodostojnika, pri čemu je istaknuo da je to njegovo mišljenje "s kojim se možda čak i većina u SPC-u danas slaže".

Poglavar SPC-a rekao je, međutim, da "ima stvari zbog kojih bi Papin posjet Srbiji mogao biti i problematičan", pri čemu je naveo pitanje sigurnosti te je izrazio bojazan da bi netko mogao pokušati napakostiti i napasti Papu, kao što se dogodilo njegovu prethodniku u Italiji. "Ima tu puno spornih stvari, tako da smatram da još nije došlo vrijeme za jedan takav susret", rekao je Irinej.

Patrijarh je ocijenio da bi posjet Svetog Oca Jasenovcu "vjerovatno bio dobra gesta" te je pohvalio "ispravan odnos" hrvatskog predsjednika i premijera prema Jasenovcu. Iako današnji predstavnici Katoličke crkve nisu u tome sudjelovali, isprika bi bila gesta koja bi ulila nadu da se to nikada više neće ponoviti, rekao je Irinej i dodao da bi možda od isprike kao čina korisniji bio dijalog i susret u kojem bi se pozabavili poviješću i potvrdili da su se u Jasenovcu dogodili tragedija i zločin.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙