FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabirna akcija Crvenog križa "Solidarnost na djelu"

Autor: lbak
ZAGREB, 10. listopada 2012. (Hina) - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić pridružili su se danas humanitarnoj akciji Crvenog križa "Solidarnost na djelu", u kojoj se prikupljaju odjeća, obuća i novac kako bi se pomoglo najsiromašnijim Zagrepčanima.

Ovogodišnja akcija, koja se obilježava 40. godinu zaredom, provodi se u 97 od 110 gradskih i općinskih društava Hrvatskog Crvenog križa, a sredstva će se osim na pultovima Crvenog križa diljem zemlje, prikupljati i putem donatorskog telefona Crvenog križa na broj 060 90 11 (cijena poziva 6,25 kn, PDV uključen). Prikupljena novčana sredstva bit će korištena za pomoć sugrađanima u Tjednu solidarnosti, od 8. do 15. prosinca ove godine.

Voditeljica mladih zagrebačkog Crvenog križa Vladimira Čivrag istaknula je da se akcijom prikuplja ono što nekome u njegovom domu nije potrebno, a nekome bi puno pomoglo (odjeća, obuća, materijalna dobra i dr.) dodavši da se sve što se želi donirati to može učiniti u Crvenom križu prema mjestu stanovanja.

"U Zagrebu je to moguće učiniti do 20 sati na većini punktova Crvenog križa, osim na Peščenici i Trnju do 18 sati", rekla je dodavši da je u trenutnom razdoblju krize potreba za pomoći sve veća te da se svakodnevno sve veći broj građana obraća za pomoć.

Gradonačelnik Bandić zahvalio je svima koji sudjeluju u akciji prikupljanja sredstava za najpotrebitije te dobrovoljnim darivateljima krvi. Osvrnuo se na obilježavanje jučerašnjeg Svjetskog dana beskućnika i medijskih napisa da u Zagrebu raste broj beskućnika, ocijenivši to netočnim podsjetivši da je u Zagrebu između 350 i 450 beskućnika. Dodao je da je trenutno 100 slobodnih mjesta u prihvatilištu u Kosnici, Jukićevoj i Rakitju te pozvao sve oni koji nemaju topli obrok ili krov nad glavom da mu se osobno obrate i on će im to omogućiti.

"Sve mi možete uzeti osim dostojanstva i socijalne osjetljivosti koju mi je mama s mlijekom ugradila", rekao je gradonačelnik dodavši da je Crvenom križu danas donirao osobnu odjeću te rabljenu sportsku odjeću nogometaša Dinama, hokejaša Medvjeda, košarkaša Cibone, i drugih.

Predsjednik Crvenog križa grada Zagreba Radoslav Škarica uručio je medalju zahvalnosti Bandiću i Bernardiću u znak za sve što su do sada učinili za gradski Crveni križ.

Bernardić je istaknuo da bez solidarnosti u ljudskom društvu nema opstanka dodavši da mu je drago da se tradicija prikupljanja pomoći nastavlja već 40. godinu zaredom.

"Naš je zadatak kroz solidarnost pomoći svima da imaju jednaku šansu, stoga pozdravljam ovu akciju Crvenog križa", rekao je.

Govoreći o vođenju financija u Zagrebu, Bernardić je rekao da se one moraju voditi odgovorno i transparento uvjeren da do blokade računa grada neće doći.

Komentirajući otvaranje zagrebačkog predstavničkog ureda u Bruxellesu, kazao je da je Zagreb "oduvijek, srcem dušom i tijelom" pripadao Europskoj uniji te da je vrijeme da da najbolje Uniji i od nje uzme najbolje što ona ima.

"Uloga glavnih gradova unutar EU za njezinu koheziju je izrazito važna", rekao je Bernardić napomenuvši da implementacija većina europskih direktiva ovisi o gradovima i općinama te lokalnoj samoupravi.

"Gotovo 13 milijardi eura do 2020. godine možemo povući iz europskih fondova, što je velika šansa koju moramo iskoristiti da bi u Zagrebu napravili nove vrtiće, škole, mostove, infrastrukturu, obnoviti kulturnu baštinu i spomeničku rentu te da ovaj grad postane jedinstven i prepoznatljiv europski grad", zaključio je Bernardić.

U prošlogodišnjoj akciji Crvenog križa "Solidarnost na djelu" prikupljeno je 205 tona odjeće i obuće, 100 tona hrane i 2,14 miljuna kuna. U akciji je sudjelovalo više od 26 tisuća volontera koji su pomoć prikupljali na više od 3,5 tisuća lokacija u Hrvatskoj. Sva prikupljena sredstva raspoređena su onima kojim je pomoć bila najpotrebnija.

(Hina) xlbak yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙