FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjed sindikata: dio prosvjednika na Markovom trgu

Autor: dduk
ZAGREB, 11. listopada 2012. (Hina) - Dio prosvjednika, koji u organizaciji Matice hrvatskih sindikata prosvjeduje danas u Zagrebu protiv vladine politike štednje i otkazivanja Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe, uputio se prema sjedištu Vlade na Trg svetog Marka.

Prethodno se više od pet tisuća prosvjednika okupilo na Trgu bana Jelačića, gdje su stigli s Trga Francuske Republike Ilicom.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić u svom je govoru na glavnom zagrebačkom trgu rekao da je današnji prosvjed samo početak te da će pripremiti i štrajk.

Istaknuo je kako su se zaposleni u javnim službama u zadnje tri godine odrekli ukupno sedam milijardi kuna te da je njihovo daljnje odricanje besmisleno, jer od tog novca nije otvoreno niti jedno novo radno mjesto.

Ribić je oštro napao vladinu politiku štednje, tvrdeći da će ona samo usporiti oporavak i ostaviti zemlju u dugotrajnoj krizi, a da će korist u konačnici imati bogati.

Prema njegovim riječima, javna potrošnja u Hrvatskoj najniža je u Europi unatoč konstantnim medijskim tvrdnjama da to nije tako.

Meta Ribićevih kritika, kao i kritika njegovih sindikalnih kolega, je Vlada, a posebno SDP, za koji tvrde da je potpuno iznevjerio socijaldemokratska načela.

Ribić i njegovi sindikalni kolege iz Matice hrvatskih sindikata posebno su oštro napali Europapress Holding (EPH) i njegove dnevnike i tjednike, tvrdeći da su se svrstali među apologete politike štednje i da štite interese krupnog kapitala.

Čelnici Matice hrvatskih sindikata okomili su se i na sindikate koji su potpisali izmjene temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe, optuživši ih za izdaju.

Program prosvjeda na glavnom zagrebačkom trgu, koji je vodio humorist i imitator Denis Bašić, za sad je okončan njegovim nastupom u kojem je parodirao ministra financija Slavka Linića i njegove istupe u kojima brani politiku proračunskih ušteda.

Kolona od 1.500 sudionika sindikalnog prosvjeda potom se uputila prema sjedišta Vlade na Trg svetog Marka, a ostali prosvjednici ostali su na Jelačićevu trgu gdje pomoću video zida prate događanja na Markovu trgu te očekuju povratak svojih kolega s Markovog trga.

Prosvjed protječe mirno i bez problema, uz jednu manju policijsku intervenciju zbog nasrtaja jednog građanina na prosvjednike.

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙