FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Tihić nudi obnovu koalicije SDA i SDP

Autor: rmav
SARAJEVO, 10. listopada 2012.(Hina) - Predsjednik Stranke demokratske akcije Bosne i Hercegovine (SDA) Sulejman Tihić ponudio je u srijedu Socijaldemokratskoj partiji BiH (SDP) obnovu koalicije koju su te dvije stranke tvorile do lipnja ove godine najavivši istodobno kako će u suprotnom SDA potražiti novog partnera među bošnjačkim strankama s kojim će uspostaviti vladajuću većinu na državnoj razini.

"Nismo sretni zbog (te ponude), no to predlažemo zbog interesa države i naroda", kazao je Tihić na stranačkoj konferenciji za novinstvo u Sarajevu.

Istaknuo je kako SDA ima pripremljenu i drugu varijantu novog savezništva ukoliko SDP odluči nastaviti surađivati sa Savezom za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića.

"Ukoliko SDP neće i ne želi prihvatiti našu ponudu, radit ćemo na uspostavi nove parlamentarne većine", kazao je Tihić dodajući kako to znači potragu za još jednom strankom iz Federacije BiH koja bi sa SDA koalirala na državnoj razini.

SDP i SBB svoj su sporazum o koaliranju postigli nakon što je SDP u lipnju odlučio prekinuti suradnju sa SDA i pokušati smijeniti njene ministre u Vijeću ministara BiH i u vladi Federacije BiH. Taj pokušaj bio je blokiran zbog stranačkih predizbornih kampanja ali i zbog iznenadne odluke stranaka iz Republike Srpske da zatraže smjenu predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije s pozicije ministra vanjskih poslova.

Iz SDP-a i SBB-a neposredno nakon provedbe općinskih izbora najavljeno je kako dvije stranke žele nastaviti započetu suradnju.

"Koalicija SBB-a sa SDP-om ostaje apsolutna, definitivna i vrlo čvrsta", izjavio je u utorak predsjednik SBB-a Radončić.

Tihić je pak ustvrdio kako rezultati proteklih lokalnih izbora u BiH legitimiraju SDA kao pojedinačno najjaču stranku u BiH bez koje nije moguće imati učinkovitu vlast.

Za SDA je, tako po procjenama iz te stranke, ove godine glasovalo 300 tisuća birača, što je 100 tisuća više nego 2010. Te je godine SDP dobio potporu 300 tisuća birača a sada je za ovu stranku glasovalo stotinu tisuća birača manje. Za SBB je pak sada glasovalo oko 90 tisuća birača, što je za 60 tisuća manje nego prije dvije godine.

Tihić je istaknuo i to kako su izbori potvrdili da je Srpska demokratska stranka (SDS) sada najjača u srpskom biračkom tijelu, dok najveću potpru među Hrvatima uživa HDZ BiH.

"Nismo baš zadovoljni što se HDZ BiH u svojoj snazi sveo tek na područje Hercegovine", kazao je Tihić podsjećajući kako je HDZ BiH izgubio sva mjesta općinskih načelnika u središnjoj Bosni koja je ranije držao, a te je pozicije preuzela uglavnom SDA.

Neovisno o Tihićevoj ponudi za obnovu koalicije potpredsjednik SDP BiH Slobodan Popović je izjavio kako u toj stranci moraju donijeti važne odluke o tome što dalje nakon razmjerno loših rezultata koje je stranka postigla na proteklim izborima. "Činjenica je da imamo ozbiljan problem. Nakon detaljnih analiza vidjet ćemo kuda plovi naš brod i treba li tražiti novog kapetana ili ne", kazao je Popović kako ga u srijedu citiraju banjalučke "Nezavisne novine".

Veliko unutarstranačko pospremanje najavio je i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, čija je stranka doživjela ozbiljan pad biračke potpore. "Kao predsjednik stranke imam pravo raspustiti jedan broj općinskih odbora, što ću i učiniti ovih dana", izjavio je Dodik u intervjuu za "Glas Srpske" od srijede. Općinski će odbori, kako je pojasnio, biti raspušteni tamo gdje je SNSD izgubio načelnika mjesta, a bit će provedeni i unutarstranački izbori.

Dodik je konstatirao i to kako su izbori potvrdili da je SDA definitivno ojačala svoju poziciju i na tome joj je čestitao, no nije naznačio kako će se SNSD sada postaviti u odnosu na moguću novu koaliciju na državnoj razini.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙