FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Alcoa snizila prognozu potražnje za aluminijem u 2012.; poslovni rezultati iznad očekivanja

Autor: mkuz
NEW YORK, 10. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Najveći američki proizvođač aluminija Alcoa izvijestio je da je u trećem tromjesečju zabilježio neto gubitak zbog nastavljenog pada cijena aluminija i niza jednokratnih stavki, a snizio je i prognozu potražnje za tom sirovinom u ovoj godini.

U tromjesečnom razdoblju zaključno s krajem rujna kompanija je ostvarila neto gubitak u visini 143 milijuna dolara ili 0,13 dolara po dionici, u odnosu na neto dobit od 172 milijuna dolara ili 0,15 dolara po dionici u istom razdoblju lani.

Ako se izuzmu jednokratne stavke, dobit je iznosila 32 milijuna dolara odnosno 0,03 dolara po dionici i nadmašila je očekivanja analitičara koji su prognozirali da će se kretati u visini prošlogodišnje.

Prihodi su također bili viši no što se očekivalo, iako su manji devet posto nego u istom lanjskom razdoblju i iznose 5,83 milijarde dolara, i to zbog 17 posto odnosno 20 posto niže realizirane cijene metala odnosno aluminija. Analitičari su očekivali da će prihodi iznositi 5,54 milijarde dolara.

Alcoa je ujedno snizila procjenu rasta svjetske potražnje za aluminijem u ovoj godini na šest posto, s prethodno prognoziranih sedam posto, navodeći kao razlog usporavanje u Kini. Potvrdila je dugoročnu prognozu globalne potražnje za aluminijem, koja bi se po njima trebala udvostručiti u razdoblju od 2010. do 2020.

"Na tržišta trenutno više djeluju naslovi u medijima nego temeljni faktori ali Alcoa ostaje usredotočena na čimbenike koji se nalaze pod našom kontrolom", zaključio je izvršni direktor i predsjednik uprave Klaus Kleinfeld.

Alcoa je spadala među tvrtke najteže pogođene recesijom. Ukinula je više od 20 tisuća radnih mjesta i zatvorila pogone u SAD-u i Europi kako bi se lakše nosila s usporavanjem aktivnosti u svjetskom gospodarstvu.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙