FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jakovina s kolegama iz regije o zabrani izvoza šećerne repe iz Srbije i mogućim rješenjima

Autor: nbrc
BIOGRAD NA MORU, 14. rujna 2012. (Hina) - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je danas kako se na neformalnom razgovoru s ministrima poljoprivrede regije razgovaralo i o odluci vlade Srbije o zabrani izvoza šećerne repe, soje i suncokreta, što bi pogodilo i hrvatske šećerane koje imaju ugovorenu proizvodnju, te izrazio nadu kako bi se za to moglo iznaći rješenje.

Od ministra poljoprivrede Srbije Gorana Kneževića dobio sam informacije o spremnosti da se nađe rješenje kako bi se ta neugodna situacija riješila na kvalitetan način, jer je riječ o ugovorenoj proizvodnji, rekao je Jakovina novinarima u Biogradu na moru gdje je se održava 59. svjetsko prvenstvo u oranju tijekom kojega je održan i neformalni sastanak ministara poljoprivrede iz regije.

Na tom se sastanku, potvrdio je Jakovina, razgovaralo i o odluci vlade Srbije o zabrani izvoza šećerne repe, soje i suncokreta, što je izazvalo reakciju hrvatskih šećerana koje su ugovorile proizvodnju na 8.000 hektara.

Jakovina objašnjava kako je predloženo da se površine i količine, avansirane u samom ciklusu proizvodnje, izuzmu iz uredbe o zabrani izvoza sirovina, konkretno suncokreta, šećerne repe i soje.

Potvrdio je kako "spremnost srbijanske strane postoji", te izrazio nadu kako će srbijanska vlada na današnjoj ili sjednici idućega tjedna donijeti odluku koja će olakšati proizvodnju šećera hrvatskim proizvođačima.

Poslali smo i dokumentaciju iz koje je vidljivo kako se radi o proizvodnji ugovaranoj svih ovih godina, kazao je Jakovina.

Napominje i kako su ministri poljoprivrede iz zemalja regije na neformalnom sastanku razgovaralo o mogućnostima buduće suradnje. Razgovaralo se o zajedničkim projektima koje bi mogli kandidirati prema fondovima EU kao i mogućim projektima za zajednički nastup na trećim tržištima, kazao je Jakovina novinarima koji u Biogradu na moru prate 59. svjetsko natjecanje orača.

Natjecanje je svečano otvoreno jučer, a danas i sutra na parcelama tvrtke Vrana je 61 orač iz 31 zemlje svijeta koji se natječu u osnovne discipline - plugova ravnjaka i plugova premetnjaka.

(Hina) xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙