FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 9. listopada 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LOS ANGELES

Američki glumci Danny DeVito i Rhea Perlman odlučili su se rastati nakon 30 godina braka, doznaje se od glumčeva agenta. DeVito (67) je počeo karijeru u 70-im, sporednom ulogom u "Letu iznad kukavičjeg gnijezda" (1975.), nakon čega se taj punašni glumac istaknuo u američkim komedijama 80-ih poput "Blizanaca" (1988.) u kojima je nastupio s Arnoldom Schawrzeneggerom te "Baci mamu iz vlaka" (1987.) i "Rat ruža" (1989.) u kojima je bio i redatelj. Bio je i podmukli Pingvin u "Batman se vraća" (1992.) Tima Burtona. Glumica Rhea Perlman (64) poznatija je kao televizijska glumica a posebno se proslavila ulogom u seriji "Kafić uzdravlje" u 90-im.

LONDON

Britanski kirurzi morali su izvaditi želudac tinejdžerici i tako joj spasiti život jer je na izlasku s prijateljima popila koktel s tekućim dušikom, objavila je policija. Gaby Scanlon, 18-godišnja djevojka u četvrtak je ostala bez daha i osjetila bol u želucu pa je hitno prevezena u bolnicu u Lancasteru na sjeveru Engleske i liječnici su ustanovili perforaciju želuca. Ona je sad u teškom, ali stabilnom stanju, kaže se u policijskome priopćenju. "Liječnici kažu da bi sve za nju završilo kobno da je nisu hitno operirali". Kad je izložen zraku, tekući dušik stvara gustu maglu pa se barmeni i kuhari njime služe da stvore dramatičan dojam ili da brzo zamrznu jela poput sladoleda. Međutim, ne smije se konzumirati dok je u tekućem stanju jer se onda u tijelu pretvori u plin i želudac od njega otekne i prsne.

LONDON

Više od 450 godina nakon što je krasila jednu od najpoznatijih britanskih kraljevskih glava, izgubljena kruna Henrika VIII. rekonstruirana je i izložena u bivšoj kraljevskoj palači u okolici Londona. Kruna, koja je bila rastaljena 1649. kako bi se popunila vladina riznica nakon pobjede Olivera Cromwella nad kraljevim snagama u engleskom građanskom ratu, ponovno je napravljena po preciznim opisima i portretima iz doba Henrika VIII. Zabilježena je kao "kraljeva zlatna kruna" u kraljevskom inventaru od 1521. godine, a na krunidbama su je nosila Henrikova djeca i nasljednici Edvard VI. i Marija I., a kasnije i kraljevi Jakov I. i Karlo I. Replika teži tri kilograma i ukrašena je s 344 komada dragog kamenja i bisera. Kruna će biti izložena u Henrikovoj palači Hampton Courtu kada se ovoga mjeseca ponovno otvori kraljevska kapelica nakon sedam godina obnove.

LOS ANGELES

Originalni kostim Judy Garland u kojem je glumila Dorothy u "Čarobnjaku iz Oza" idući mjesec ide na dražbu, a očekuje se da postigne cijenu od pola milijuna dolara (2,85 milijuna kuna), javili su američki mediji. Darren Julien koji se bavi dražbama predmeta koji pripadaju zvijezdama 'show businessa' kaže da je za film napravljeno nekoliko istih bijelih bluza i plavih karirana haljinica kakve su od premijere filma 1939. nadahnule nebrojene kostime za Noć vještica, ali haljina koja ide na dražbu jedina je verzija koja je doista i bila u filmu i jedna originalna koja je kompletna sačuvana. Haljina će prvo biti izložena u londonskome hotelu Staffordu od utorka, a zatim u dražbovnoj kući Julien's Auctions na Beverly Hillsu od 5. do 9. studenoga. Dražba je zakazana za 9. i 10. studenoga.

CAPE CANAVERAL

Raketa Falcon 9 s kapsulom Dragon bez posade, privatne tvrtke SpaceX, lansirana je u nedjelju iz svemirskog centra Cape Canaverala s teretom za Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) koja je ostala bez opskrbe iz SAD-a nakon umirovljenja svojih raketoplana. Raketa duga 48 metara koju je izgradila kompanija Space Exploration Technologies (SpaceX) lansirana je iz Cape Canaverala u nedjelju navečer po mjesnom vremenu prema ISS-u koji kruži na oko 400 kilmetara iznad Zemlje. "To je ključan događaj za NASA-u i ovu zemlju", rekao je ravnatelj NASA-e Charles Bolden. Prošlo je samo nešto više od godine dana od umirovljenja 'space shuttleova', a već smo se vratili lansiranjima s američkog teritorija, kazao je Bolden. Unatoč problemima s jednim mtorom tijekom 10-minutnog penjanja prema orbiti kapsula je isporučena točno tamo gdje je trebala, rekla je predsjednica SpaceX-a Qwynne Shotwell novinarima.

TBILISI

Bivši gruzijski nogometaš Kaka Kaladze, dugogodišnji reprezentativac i član AC Milana, bit će ministar regionalnog razvoja u novoj vladi Bidzine Ivanišvilija, javlja BBC. Gruzijski milijarder Ivanišvili sa svojom koalicijom Gruzijski san pobijedio je na nedavnim parlamentarnim izborima dosad vladajuću stranku predsjednika države Mihaila Sakašvilija. Ivanišvili je u ponedjeljak objavio sastav svoje vlade, u kojoj će sam biti premijer, i koja predstavlja kombinaciju liberala i radikalnih nacionalista, ujedinjenih u suprostavljanju Sakašvilijevoj vlasti, javlja BBC.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙