FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 8. listopada 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LOS ANGELES

Austrijski pustolov Felix Baumgartner skočit će u utorak s ruba svemira iznad Novog Meksika, u Sjedinjenim Državama, pokušavajući vlastitim tijelom probiti zvučni zid i srušiti svjetski rekord u skoku slobodnim padom. Njegov pokušaj koji je bio planiran za ponedjeljak, odgođen je za jedan dan zbog meteoroloških uvjeta, napose preniske temperature i jakog vjetra u Roswellu, gdje se održava pokus. Felix Baumgartner (43) će se na rekordnu visinu od 36.576 metara popeti u kapsuli pričvršćenoj na balon s helijem i skočiti odjeven u posebno odijelo pod tlakom. Austrijanac za ovaj pothvat vježba već pet godina. U prvih pet minuta skoka padat će slobodnim padom, a padobran će otvoriti na 1.500 metara. Uspije li svojim tijelom probiti zvučni zid, to jest postići brzinu od 1.227,6 km/h, Felix će ići brzo poput metka iz pištolja.

SYDNEY

Četrnaestogodišnja Australka optužena je za dvostruki pokušaj ubojstva trovanjem dvojice dječaka mlađih od nje, koje je, pišu mediji, ponudila otrovanim čokoladnim keksima, priopćila je u ponedjeljak mjesna policija. Djevojčica iz Richlandsa, prigradskog naselja Brisbanea, osumnjičena je da je svojim žrtvama, dvanaestogodišnjaku i trinaestogodišnjaku, dala hranu pomiješanu s jednim proizvodom iz "kućne radinosti", rekla je policija države Queenslanda. Istražitelji nisu htjeli potvrditi informacije javne televizije ABC da je osumnjičenica stavila otrov u čokoladne kekse. Dvojica dječaka nisu pojela dovoljnu dozu otrova pa im život nije ugrožen, javio je ABC.

LONDON

Slika Amerikanca Marka Rothka izložena u muzeju Tate Modern umrljana je crnom bojom, priopćio je u nedjelju taj poznati londonski muzej. Tate Modern je čak bio nakratko zatvoren pošto je u uglu jedne njegove velike slike izrađene za neboder Seagram u New Yorku otkrivena crna mrlja. "Tate može potvrditi da se dogodio izgred, posjetitelj je oštetio Rothkovo platno (serije) Seagram nanijevši na njega kistom malo crne boje", rekao je glasnogovornik muzeja. Za Rothka, slikara ruskog podrijetla, karakteristična su apstraktne pravokutne monokromatske površine svijetlonarančaste do smeđe i crne boje. Tate Modern uz MoMu (Museum of Modern Art) u New Yorku posjeduje najviše Rothkovih djela. U svibnju je na dražbi u Christie'su u New Yorku Rothkova slika "Narančasto, crveno, žuto" prodana za 86,9 milijuna dolara.

MUENCHEN

Ovogodišnji Oktoberfest, njemački praznik piva nije imao rekordan broj posjetitelja, niti su oni koji su došli popili ukupno veće količine piva ili pojeli više kobasica, ali bilo je više onih koji su bili mrtvi-pijani, javlja agencija STA. Bavarski Crveni križ u dva je tjedna Oktoberfesta zbrinuo više od osam stotina ljubitelja piva koji su prešli granicu i probudili se u bolnici, a to je znatno više nego lani. Pune ruke posla imala je i policija koja je intervenirala više od dvije tisuće puta. Organizatori festivala objavili su i ljepše podatke: 6,4 milijuna posjetitelja u dva je tjedna popilo 6,9 milijuna krigla piva, a pojelo 117 bikova i 57 teladi.

ZAGREB

Karte za rock festival u Glastonburyju prodane su u rekordnome roku od sat i 40 minuta, objavio je organizator u nedjelju, prenosi BBC. Obožavatelji su se bacili na telefon i internetsku stranicu najpoznatijeg britanskog glazbenog festivala i pokupovali svih 135 tisuća karata. Na festivalskome twitteru organizator se ispričao "tisućama" njih koji nisu uspjeli jer je bilo problema "zbog prevelikoga broja ljudi". Svaki je kupac mogao rezervirati maksimalno osam karata, svaku po cijeni od 205 funta plus naknada za rezervaciju. Eventualno vraćene karte prodavat će se u travnju 2013.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙