FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kuvajtski vladar raspustio parlament, očekuju se izbori

Autor: vmrs
KUVAJT, 7. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Kuvajtski vladar raspustio je u nedjelju parlament, rekao je jedan ministar u vladi, i tako je nakon višemjesečne političke krize otvoren put za parlamentarne izbore u toj zemlji.

IOčekivalo se da će emir Šeik Sabah al-Ahmad donijeti tu odluku jer je vlada zatražila raspuštanje parlamenta. Po kuvajtskom ustavu, izbori se sad moraju održati u roku od 60 dana.

Kuvajt, arapska zemlja i važan proizvođač nafte u Perzijskome zaljevu, američki je saveznik u toj regiji i ima razmjerno otvoren politički sustav po regionalnim standardima. Izbjegao je i ustanke u kakvima su od početka prošle godine pali čelnici četiriju arapskih zemalja.

No narasla je napetost između izabranoga parlamenta i postavljene vlade. Emir koji ima završnu riječ u svim državnim pitanjima, odabire premijera koji onda bira ministre za vladu.

"Emir je izdao uredbu o raspuštanju parlamenta", objavila je državna agencija Kuna na temelju izjave ministra informacija Šeika Mohamada al-Mubaraka al-Sabaha.

Prošli su parlamentarni izbori bili u veljači i oporbeni islamistički i plemenski kandidati dobili su velik broj glasova. Sastavili su oporbeni blok koji je provodio pritisak na vladu kojom dominiraju članovi vladajuće obitelji al-Sabah.

Politički problemi koče investicijske projekte i gospodarske reforme te bogate članice Organizacije prozvođača i izvoznika nafte (OPEC). Otkad je Šeik Sabah početkom 2006. došao na vlast, parlament je raspušten već šesti put.

(Hina) xvm ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙